Cyklus zajímavých hereckých příležitostí, který Švandovo divadlo uvádí pod názvem Intimní rozhovory, tak přivítá další překvapivé setkání nečekaných dvojic. Na malé studiové scéně se tentokrát sejdou nejen dvě postavy, ale dialog tu spolu povedou i dvě různé hry a jejich autoři. V režii Daniela Hrbka se jevištního zpracování dočká hra Protest slavného dramatika Václava Havla a nejnovější „vaňkovka“ Rest, kterou mezi divadelní autory v roce 2011 vstoupil Marek Hejduk. Obě aktovky od sebe dělí 33 let a spojuje je známá postava spisovatele a disidenta Ferdinanda Vaňka. Toho nejdřív pozve a poté i sám navštíví jeho kolega, s minulým i současným režimem výhodně sžitý spisovatel Staněk. V obou případech vyplyne z jejich setkání nabídka, kterou je těžké přijmout a ještě těžší odmítnout…

„Havlova hra se točí okolo podpisu pod protest - petici za propuštění vězněného písničkáře, v té Hejdukově jde o ztrátu pozornosti a dořešení dluhu z minulosti,“ říká  Daniel Hrbek. Podle něj oba kusy spojují také výborně napsané postavy, vybroušené dialogy a překvapivé obraty situací, ústící v legrační paradoxy. Oba autoři také staví svoje hrdiny před ošemetná rozhodnutí, aby prověřili jejich postoje i schopnost měnit slova v činy – a vyzvali tak diváky k průzkumu názorů a činů vlastních…

V chystané studiové novince vsadil režisér na sehranou hereckou dvojici ze souboru Švandova divadla. Jako Vaněk se představí Robert Jašków, Staňka si zahraje Tomáš Pavelka. „Protest i Rest se dá hrát o osobní odvaze a odpovědnosti z toho vyplývající, o vztahu disentu a takzvané šedé zóny, o dvou protichůdných lidských postojích či řečeno zcela jednoduše - o pokoušení,“ dodává k představení dramaturgyně Lucie Kolouchová. Komorní tvůrčí tým doplňuje Jozef Hugo Čačko jako autor výpravy. 

Vaněk a vaňkovky: historie věčně živá

Postavu Ferdinanda Vaňka jako své stylizované druhé já poprvé použil Václav Havel v Audienci (1975) a poté ho uvedl na scénu ještě ve Vernisáži (1975) a v Protestu (1978). Sám autor o svém hrdinovi řekl: „Vaněk není Havel. Samozřejmě: uložil jsem do té postavy určité své vlastní zkušenosti… a nepochybně jsem té postavě dal i určité své osobní rysy, přesněji řečeno něco z toho, jak já sám sebe v určitých situacích vidím. To všechno ale neznamená, že jde o nějaký můj autoportrét… Vaňkovské hry nejsou tedy v podstatě hry o Vaňkovi, ale o světě, jak se projevuje, když je s Vaňkem konfrontován,“ napsal Václav Havel.

Režisér Daniel Hrbek. Foto: www.svandovodivadlo.czFigura jménem Vaněk se pak objevila ještě v dalších devíti divadelních hrách Havlových přátel a souputníků: v Atestu, Marastu a Safari Pavla Kohouta, v Příjmu Jiřího Dienstbiera a v Arestu a Sanitární noci Pavla Landovského. Jedinou zahraniční „vaňkovkou“ je zatím Rock´n´roll Toma Stopparda. Hra Rest Marka Hejduka se dostala až do finále soutěže o cenu Alfreda Radoka v roce 2012 a rok poté ji v podobě scénického čtení uvedlo Divadlo v Řeznické. V pořadí je tak Rest už jedenáctou hrou s postavou tohoto jména.

www.svandovodivadlo.cz