Divadlo Archa pořádá mezinárodní festival dokumentárního divadla Akcent již od roku 2010. Cílem je vytvořit platformu pro umění, které překračuje hranice mezi uměleckou tvorbou, sociálními problémy a politikou. Přičemž umění je zde chápáno jako prostředek komunikace, která není omezena pouze na tradiční konzumenty umění, na návštěvníky divadel, galerií a koncertních síní. Konfrontuje tak divadlo a ostatní umělecké formy se sociální a politickou tematikou.

Ojedinělí Obyčejní lidé

Akcent tento rok Pražanům představí ojedinělá díla - vyhrocená i divácky atraktivní. Jednou z nejzajímavějších inscenací jsou Obyčejní lidé, koprodukce pekingského divadla Living Dance Studio a Divadla Archa v režii Jany Svobodové a čínské choreografky Wen Hui. Pojednává o setkání českých a čínských životních osudů na jednom jevišti.

Inscenace sklízela úspěchy na festivalu v Avignonu a pařížské přehlídce Festival d´Autumne, v Arše se odehrají jediné dvě české reprízy.

Od agrese k dětským zprávám

Ze sousedního Slovenska dorazí Sláva Daubnerová s choreografií Solo lamentoso, která na pomezí dokumentu a reality vypráví příběh o mezilidské agresivitě. Až z Portugalska přijede The Woman Who…, inscenace, na které divadelnice pracovaly s komunitou v jedné malé vesničce. Tématem je postavení ženy v různých generacích. Ekologické téma pacifického ostrova Nauru, zničeného těžbou fosfátu, zpracovává Pleasant Island vlámských tvůrců. A Spielraum Kollektiv z Německa uvede svou interaktivní divadelní událost MojeVize. Je určena dětem od 8 do 12 let a nabídne jim možnost tvořit vlastní televizní zprávy.

Češi na Akcentu

Českou stopu na festivalu tvoří zážitková instalace s projekcemi a zvukem simulující návštěvníkům pocity účastníků na největších revolučních demonstracích v listopadu 1989, kterou představí známý divadelní soubor VOSTO5. Diváci budou moci na vlastní kůži zažít revoluční tribuny, krom instalace na ně čekají grafické dílny ve foyer divadla.

Do paralelního světa online videoher pak nechá nahlédnout Jan Mocek se svou gamingovou performancí Virtual Ritual.

Na skok do Hellerau

Všechny akce se odehrají v divadle Archa – kromě jediné. Granma. Pozouny z Havany je inscenace Stefana Kaegiho a Rimini Protokoll, která vznikla v koprodukci s drážďanskou divadelní scénou Hellerau. Zabývá se historií a současností Kuby a diváci se na ni z Prahy vydají do Drážďan autobusem.