Přehlídka indické kinematografie je opět tady - Festival bollywoodského filmu! Ve svém 13. ročníku tentokrát expanduje v rámci České republiky také mimo Prahu, na filmy z Indie se totiž mohou těšit ještě v Brně a v Plzni! V těchto městech se postupně představí filmové novinky, osvědčené filmy nebo zajímavé dokumenty. Také se ukáže, že nejenom Hollywood u nás natáčí rád své velkofilmy.

Hollywood zná každý. Bollywood a indické filmy však u nás poznává stále více a více lidí. Tradiční Bollywood dokáže nejednoho rozplakat, rozesmát, roztančit a svou barevností vnést plno energie. Filmová studia v Bombaji (odtud Bollywood) jsou však pouze jedny z mnoha studií v Indii, jsou tu i další, regionální a spíše méně komerční - nicméně v poslední době se také Bollywood zaměřuje i na jiné žánry a tím indická kinematografie získává obdivuhodnou rozmanitost. Výjimkou na festivalu není ani zařazení pásma dokumentárních filmů. Zkrátka každý divák si určitě najde to své.

Po dlouhé době se v celkovém programu mimo jiné představí tři největší herecké hvězdy, které mají jedno společné – jmenují se Khan a nejsou příbuzní. Aamir Khan ve středu celý festival zahájí komedií PK. Z příběhu o mimozemšťanovi s odstátýma ušima se stal dosud nejvýdělečnější indický film všech dob. Kromě množství humoru a obvyklých bollywoodských atrakcí nabízí i satirický pohled na organizované náboženství a s ním spojené předsudky, což v indickém multi-náboženském prostředí představuje poměrně odvážné dílo. Typickou bollywoodskou „masalu“ Bajrangi Bhaijaan představí Salman Khan. Smích, pláč, tanec, zpěv a spousta barev doprovodí příběh o vztazích Indie a Pákistánu, který se stal v Indii trhákem roku 2015. A konečně po 3 letech se na festivalu představí také asi úplně největší hvězda Bollywoodu Shah Rukh Khan! Jab Tak Hai Jaan, volná adaptace románu Grahama Greena Konec dobrodružství, je ukázkovým zástupcem moderního bollywoodského melodramatu o lásce dvou lidí, která může ničit jejich životy. Navzdory spíše komornímu příběhu okouzluje film velkolepými obrazy a strhujícími hudebními scénami.

Nejen Bollywood se v rámci festivalu představuje v ČR, ale tentokrát se ČR představuje také v bollywoodském filmu! Bang Bang, vysokorozpočtový remake hollywoodské akční komedie Zatím spolu, zatím živi (2010), láká na jedny z nejvelkolepějších akčních scén v dosavadní historii indického filmu a mezi atraktivními světovými místy natáčení dostala velký prostor také Praha! Bollywoodští tvůrci se tak do České republiky začínají rádi vracet (mj. filmy Rockstar, Drona).

Z bollywoodské dílny pochází například i nedělní napínavý thriller NH 10, ale tanec a zpěv tady rozhodně nehledejte… A v neposlední řadě lze vybrat například z dokumentárních filmů Jai Ho, dokument o jednom z nejvýznamnějších skladatelů. A. R. Rahman složil skladby pro 120 filmů - mimo jiné např. i slavné Jai ho z filmu Milionář z chatrče. Za svou práci získal spoustu ocenění, mezi nimi např. Zlatý Globus a dva Oscary.

Festival bollywoodského filmu - Bajrangi BhaijaanA samozřejmě je třeba si v diáři poznamenat datum 10. října, protože chybět na tradiční oblíbené BOLLYWOOD PARTY by byla chyba. Tentokrát v novém místě! Klub DCS na Vinohradské.

V Brně a v Plzni se pak budou promítat filmy, které divácky uspěly v minulých ročnících v Praze: English Vinglish, komediální drama o postavení ženy v rodině s tradičními hodnotami, Soodhu Kavvum, satirická kriminální komedie, která se i bez účasti hereckých hvězd stala velkým diváckým hitem a Zindagi Na Milegi Dobara, hvězdně obsazený bollywoodský road movie, který patřil mezi největší hity festivalu.