Diváci se dočkají 20 premiér, z toho 17 světových a 3 evropských.

Bezpečná blízkost

Tématem letošního ročníku je identita a její různé podoby v globalizovaném světě pod heslem Bezpečná blízkost. Toto téma ilustruje hned úvodní film festivalu, finský snímek Bohové z Molenbeeku. Molenbeek je „vyloučená“ čtvrť Bruselu, nechvalně proslulá zradikalizovanou muslimskou mládeží.

Dokument sleduje vyrůstání dvou kamarádů, každý je z jiného sociálního a náboženského zázemí. Šestiletý Aatos a jeho kamarád Amine nevyznávají téhož boha, ale dál si spolu hrají, přestože klid v jejich městě narušují stávky a ozbrojení vojáci. Jejich přátelstvím otřesou až teroristické útoky, které měly zázemí právě v jejich čtvrti.

Film přijede do Prahy představit jeho režisérka Reeta Huhtanen, se kterou se bude pro projekci konat také diskuze.

Mezinárodní soutěž

Program Jednoho světa je rozdělen do 14 kategorií, z toho jsou 3 soutěžní. V hlavní, mezinárodní soutěži se představí dokumenty, které se budou ucházet o cenu za nejlepší film a režii. Uveden bude dokument o tragické smrti bývalého generálního tajemníka OSN Daga Hammarskjölda, která otřásla mezinárodní komunitou v 60. letech a která dodnes není vyřešena. Další snímek se zase zabývá africkými podvodnými maily, kdy v Ghaně místní mladíci pomocí falešných identit přes internetové seznamky okrádají naivní bohaté Američany a Evropany.

Mrazivý je také scénický experiment Rekonstrukce Utøyi, který měl mezinárodní premiéru na letošním Berlinale a který s pomocí těch, kdo Breivikův masakr v roce 2011 přežili, rekonstruuje tragickou událost a zároveň nabízí pohled do psychiky přeživších.

Účastní se také Češi

Na programu jsou samozřejmě také domácí tituly. Česká soutěž představí rekordní počet světových premiér – bude jich totiž hned sedm. Dva z nich pocházejí z dokumentární série Český žurnál. Jde o snímky Začít znovu, popisující příběh sňatkového podvodníka, na jehož propuštění toužebně čeká jeho poslední oběť, která se do něj zamilovala.

Druhým filmem je snímek Filipa Remundy Bratři Okamurovi, portrét bratrské trojice, která je tak odlišná, že se ani nechce věřit, že jde o sourozence se stejnou výchovou. V české sekci se představí také snímek Ještě nekončíme o aktivních seniorech, kteří v různých oblastech života dokazují, že stáří nerovná se penze, papuče a odevzdané čekání na smrt.

Představí se i film s nominací na Oskara

Festival bude promítat také to nejlepší z jiných dokumentárních festivalů, a to v sekci Panorama. Zde bude uveden například film Hale County ráno i večer, který vykresluje atmosféru amerického jihu. Tento snímek úspěšně prošel festivalem Sundance a byl nominován na Oskara, kterého sice nezískal, dál ale „válcuje“ festivaly a přehlídky.