Oblíbená filmová přehlídka La Película letos opět představí nejaktuálnější počiny španělské kinematografie i výjimečné snímky z filmové historie. Chybět nebudou ani nejvýraznější filmy zemí Latinské Ameriky.

Letos vzdá festival hold slavné španělské herečce a zpěvačce Aně Belénové, která v roce 2017 obdržela od Španělské filmové akademie čestné ocenění Goya za přínos španělské kinematografii. Těšit se můžete například na film z 80. let Démoni v zahradě o posledních letech svobodné společnosti před koncem španělské občanské války, či na komedii Láska vážně škodí zdraví, v níž se na plátně vedle Belénové objeví i mladší kolegyně Penélope Cruzová.

Znovuobjevený dramatik

Promítnuta bude i adaptace slavné divadelní hry Federica Garcíi Lorcy Dům Doni Bernardy Alby. Příběh panovačné matky ovládající svůj dům a nelítostně prosazující tradiční řád a morálku, především vůči svým pěti dcerám, je zbaven pohádkových a mystických prvků a nabývá až rozměrů dokumentárního pohledu na realitu španělského venkova.

Hra byla napsána v roce 1936, ale mohla být ve Španělsku poprvé uvedena až v roce 1964. V osmdesátých letech byl Lorca znovu objevený a také často uváděný. Takže i v případě převedení nějakého jeho díla na filmové plátno se předpokládal zájem diváků a tedy komerční úspěch.

Zástupce drsných thrillerů

Na přehlídce budou uvedeny samozřejmě také současné filmy, jako Pozdě na hněv, civilně natočený revenge thriller, který patří mezi španělské filmové události roku 2016. Zároveň je charakteristický pro domácí produkci, kde se každoročně objevují drsné thrillery hlásící se k řadě subžánrů.

Jde o příběh, kde hlavním hnacím motorem je touha po pomstě. Ta zde ale nabývá nečekaných rozměrů a narušuje poklidný život několika lidí kolem jednoho obyčejného baru. Námětem je dle poznámek režiséra úvaha: Kdyby někdo někdy ublížil mé rodině, zabil bych ho bez váhání?