Pražský festival založil před osmnácti lety u nás žijící Skot Steve Gove, a to po vzoru edinburghského Fringe, který expandoval i do dalších zemí. A tak se každý rok po celém světě uskuteční kolem 250 Fringe festivalů, na nichž se představí stovky tisíců umělců a aktérů. Přes 19 milionů lidí tak zhlédne kolem 170 000 projektů ve více než 60 000 prostorách.

Letos vládnou ženy

Ten pražský letos ovládne Malou Stranu od 24. května do 1. června. Do metropole se sjedou divadelníci z 19 zemí od Skotska po Nový Zéland, představí se i čeští umělci, k dispozici bude celkem 8 divadelních prostor.

Prague Fringe 2019 se ponese ve znamení genderu – velký prostor dostanou ženské interpretky a autorky. V Praze tak poprvé zahraje třeba Australanka Sarah Kendall, známá ze svých BBC skečů, svou one woman show představí Bonnie Fechters a ženskýma očima se podíváme i na vietnamskou komunitu u nás v inscenaci Odkud vlastně doopravdy jsi, která získala Studentskou Thálii.

Byznysmeni a armagedon

Dojde ale i na mužská témata. Inscenace Lesa páni, kterou doveze americký soubor Oof Theatre Collective, řeší téma alfa machistického samce – tedy skupiny samců, pardon podnikatelů, kteří se jednoho dne probudí v lese a musí bojovat o život. Inscenace zahrnuje loutky, animaci a taneční prvky a pohlíží na jádro naší civilizace s mrazivým odstupem.

Dílo vzniklo na podzim roku 2014 ve chvíli, kdy Spojené státy americké čelily sérii přírodních katastrof. Uprostřed povodní a ničivých požárů americká vláda popírala existenci klimatických změn, a tak se tvůrci začali ptát: je kapitalismus důležitější než lidé a krajina? Vážně se pohybujeme na hranici armagedonu a nic neděláme?

Karetní mág v Praze

A aby témata nebyla jen vážná a depresivní, doporučujeme je prostřídat třeba vystoupením Brazilce Evertona Masterse. Renomovaný karetní mág okouzlil diváky v 52 zemích světa. V roce 2018 vyprodal všechna představení na Prague Fringe do posledního místečka a nyní přijíždí se zbrusu novou kouzelnickou show. Jeho představení El Diablo nabízí jedinečnou příležitost nechat se unést opravdovým jihoamerickým kouzelníkem, který publikum nechá míchat karty a nahlédnout velice zblízka pod pokličku svého umění.

Studenti z Prahy a Rijeky spolu

Na další inscenaci apelující na sociální cítění spolupracovaly dva uznávané studentské divadelní spolky, jeden pražský a druhý z Rijeky. Oba se inspirovaly básní „Noc, ulice, lucerna, lékárna…“ a vytvořily dvě inscenace s tématem sociálních problémů mladých lidí a cykličnosti života z pohledu „ztracené“ generace Z. Spolky Prague Youth Theatre a Rijeka Youth Theatre za posledních několik let spolupracovaly hned na několika projektech, v Praze se však spolu představí poprvé.

Všechny inscenace jsou odehrány buď v angličtině (v programu hledejte informaci o náročnosti), z velké části ale jde o divadlo loutkové nebo pohybové, tedy takové, kde jazyková bariéra problém dělat nebude.