Pro letošek má festival podtitul Děti z Bollywoodu. Je to proto, že více filmů z programu se týká dětí, dětství či s nimi nějak souvisí. S festivalem souvisí i šance na ochutnání indických pokrmů a také účast na sobotní party. V doprovodném programu se našlo místo i pro děti, bollydílny, indické restaurace, orientální ingredience a vůně, masáž hlavy, tradiční bižuterie všeho druhu, henu a mnoho dalšího. Více v programu.

Nejde jen o Indy

„Zajímavé může být srovnání osudů dvou filmařů, kteří – každý z jiných pohnutek – přijeli zkusit štěstí do Indie ve 40. letech. Zatímco pražský německý Žid Willy Haas uprchl do Bombaje před Hitlerem, a my promítneme jediný jeho dochovaný film Prem Nagar, který bude uveden přednáškou a četbou z jeho vzpomínek, Ellis R. Dungan se narodil v Ohiu a do Tamil Nadu se vypravil spíše ze zvědavosti a s touhou pomoci indické kinematografii mnoha technickými vylepšeními. Jeho osudy zmapoval v dokumentu Američan v Madrásu náš dlouholetý spolupracovník a kurátor dokumentární sekce Karan Bali,“ řekl o festivalu jeden z jeho organizátorů Jan Těšitel.

Dokumenty, Pákistán i queer

Filmů, které se tak či onak dotýkají tématu dětství, je opravdu dost. Ať už jde o nešťastnou lásku chlapce z nejnižší kasty (Fandry), trauma z dětství, které mladého muže nasměruje na dráhu zločinu (Dhoom 3), pátrání po gangsterech, kteří unášejí nezletilé dívky a nutí je k prostituci (Mardaani), nebo dojemný příběh dyslektického chlapečka a jeho empatického učitele (Taare Zameen Par). Z těch ostatních bychom rádi upozornili na dva filmy pákistánské provenience (Utíkej o život a Pákistánec Ramchand) a dokumentární kolekci filmů z bombajského queer festivalu Kashish. Doufáme, že si každý vybere film podle svého gusta, pobaví se na Bollywood Mele.