Titul Ženy na pokraji nervového zhroucení, který na Fidlovačce přichystala nová umělecká šéfka divadla Kateřina Dušková, je muzikál na motivy slavného filmu Pedra Almodóvara, který momentálně válcuje divadelní Londýn. Podle novin The Guardian jde o jedno z nejsilnějších a nejoblíbenějších představení londýnského West Endu poslední doby, což dosvědčují i dvě nominace na Tony Award, tedy v podstatě divadelní Oscary.  

Mexická telenovela dohnaná ad absurdum

Rozruch vyvolala i předloha - španělský film, kterým Pedro Almodóvar v 80. letech vtrhl na filmové výsluní a který nese všechny znaky jeho originálního talentu. Už tady je znát režisérova záliba  v lehce absurdních příbězích se zápletkami hodnými mexické telenovely, pojatými s nadsázkou a natočenými ve zběsilém rytmu.

Ženy na pokraji nervového zhroucení jsou příběhem zoufalé Pepy, kterou opustí milenec a ona ho dva dny zběsile shání, aby mu sdělila, že je těhotná. Na tuto základní zápletku je navlečeno mnoho dalších postav s vlastními příběhy a problémy a sarkasticky pointovanými situacemi, které řeší šílené vztahové lapálie. Stejně jako jeho filmová předloha se muzikál odehrává v Madridu na konci osmdesátých let.

V hlavní roli Iva Pazderková

Inscenace na Fidlovačce slibuje vynikající pěvecká, taneční i činoherní čísla a hvězdné obsazení dává tušit, že tohle by mohla být divadelní událost roku. V hlavních rolích se představí Iva Pazderková, Helena Karochová, Petr Stach, Lukáš Vlček, Pavla Tomicová, Lukáš Pečenka, Martina Randová a další.

Jak tenhle bláznivý muzikál přijme Praha?

Muzikálovou adaptaci filmu v Londýně má na kontě hvězdné duo: David Yazbek (známý filmem Do naha!) a Jeffrey Lane (Špinaví, prohnilí lumpové). Kritika jásá nadšením a na představení se stojí fronty.

Režie pražské verze se zase ujímá žena - Kateřina Dušková (např. Šumař na střeše, Sugar aneb Někdo to rád horké, Sen noci svatojánské) se svým tvůrčím týmem, kde je nutno vypíchnout hlavně hradeckého barda Darka Krále, který stojí za hudebním nastudováním.