Cílem tohoto festivalu dokumentárních filmů je nabídnout laické i odborné veřejnosti snímky českých a zahraničních antropologů, které v České republice v podstatě nelze zhlédnout. Jde jak o dokumenty pořizované v rámci terénního výzkumu odkazující na sociální či kulturní antropologii, tak o filmy a videa zaměřené na vizuální stránku zkoumaného.

Prostřednictvím této specifické tvorby mohou diváci zkoumat život nejrůznějších lidských společenství, sociálních skupin či jedinců z celého světa, což je dle pořadatelů akce obzvlášť důležité.

Na jaře proběhnou Ozvěny

Festival se koná každým rokem vždy na konci ledna v Praze, kde probíhá hlavní filmová přehlídka. V průběhu jara se pak pořádají takzvané „Ozvěny Antropofestu“ v dalších českých i slovenských městech. Např. v Brně, Pardubicích, Bratislavě, či Nitře.

18 filmů, debaty a přednášky

Z pestrého programu, který letos nabídne 18 filmů, debaty s jejich tvůrci či diskuze o tématech, které filmy přinesou, jsme vybrali dva zajímavé tipy. Prvním je irácký film Bridge to Kobane, vyprávějící příběh Mihemeda, novináře z města Kobani, které se nachází v syrském Kurdistánu. Jako uprchlík žije Mihemed v Slemani v iráckém Kurdistánu a přehodnocuje zde své plány na budoucnost.

V návaznosti na měnící se pohled na Mihemedův příběh spojuje film témata migrace, hranic a vyhlídek na budoucnost v období krize. Snímek uvidíte 27. ledna v 18:35 hodin.

Slavnost mědi v Nepálu

Druhým naším tipem je film Tama Gaun – The Cooper Village, který vznikl v japonsko-norsko-nepálské koprodukci. Odehrává se ve vesnici Okharbot v západním Nepálu, kde prastarý tradiční způsob těžby, tavení a odlévání mědi zná už jen několik málo obyvatel. Nejenže je zde mědi přisuzováno mnoho symbolických významů a ekonomických rysů spojených se směnou a uzdravením, rovněž je považována za hinduistického boha Shivu. A právě v době tavení se odehrává ve vesnici slavnost Dassain.

Film prezentuje slavnost jako součást sociálního a kulturního kontextu, i jako tradiční proces tavení mědi. Promítat se bude 28. ledna v 18:55 hodin.

 

Podívejte se na webové stránky: www.antropofest.cz