Fimfárum, které Jan Werich vydal v roce 1960, je souborem devatenácti humoristických pohádek, balancujících mezi klasickou pohádkou a lidovým vyprávěním. Líná pohádka, Splněný sen,Tři sestry a jeden prsten mají spíše ráz rozsáhlejší anekdoty. V některých případech Werich novým způsobem převyprávěl původní pohádky české (Královna Koloběžka První, František Nebojsa), ruské (O rybáři a jeho ženě), anglické (Moře, strýčku, proč je slané?) či arabské (O třech hrbáčích z Damašku).

Fimfárum na plátně i divadelních prknech

Většina pohádek Fimfára byla filmově zpracována. Například samostatně - Koloběžka první (1984, s Dádou Patrasovou v hlavní roli), Tři veteráni (1983) atd., jiné v rámci celovečerních filmů nazvaných podle knihy Fimfárum Jana Wericha.

Fimfárum se dočkalo také celé řady divadelních podob. Nejnovější bude mít premiéru 24. listopadu ve Werichově vile a zpracovává tři pohádky - Palečka a Sněhového žrouta, Čertovské Fimfárum a jednu pohádku do třetice, jak už tomu v pohádkách bývá.

Pohádka pro malé i velké

Za divadelní verzí stojí loutkoherec z pražského souboru Toy Machine Tomáš Podrazil, absolvent alternativní a loutkové katedry na DAMU v Praze, který kromě divadla studuje mediální studia na Fakultě sociálních věd na UK v Praze a zabývá se také hudbou. Na svém kontě má režie představení jako O Šetkovi, Dešťové víly atd. Fimfárum v jeho „one man show“ podání a výtvarné verzi Terezy Černé je vhodné pro děti od 3 let.