Hlavní hrdina hry, Ralf Bang, je ukázkovým příkladem tyrana u moci. A to je mu teprve pět let. Ani jeho rodiče, ani učitelé, ani útoky amerických dronů ho nezastaví na vzestupu.

Svou sestru dvojče raději zardousí ještě v matčině lůně. Nikdo se mu nesmí postavit do cesty, na jejímž konci je jednoduché a přece tak mnohoznačné heslo: Make MY world great again!

V červnu v Berlíně, v listopadu v Praze

Tyranská komedie Bang (v originále Peng), nejnovější hra německé divadelní hvězdy Maria von Mayenburga, měla premiéru teprve v červnu 2017 v berlínské Schaubühne.  

Hra zachycuje znepokojivé tendence společnosti volit si do svého čela machistické lídry, kteří aplikují velice jednoduchá řešení na velice komplikované problémy -  Erdoğan, Putin, Orbán, Brexit. Poslední kapkou pro dramatika byly ale americké prezidentské volby, a tak je Ralf Bang především sebestředný, dětinský, sexistický, rasistický a neschopný přijímat kritiku jako Donald Trump.

Alergická reakce

„Mayenburg označuje tuhle hru za svou alergickou reakci na to, co se v Evropě a ve světě děje. Tuhle alergii s Mayenburgem sdílíme a navíc nás baví, jakým, pro sebe typickým, krutě komediálním způsobem autor aplikuje antihistaminika,“ říká o chystané inscenaci dramaturgyně Marie Špalová.

Režie hry se ujal úspěšný slovenský režisér a spoluzakladatel Divadla LETÍ, Marián Amsler. Hrají: Tomáš Kobr, Jiří Böhm, Beáta Kaňoková a další.