Hru Nebe - peklo v režii Jakuba Krofty už čeští diváci měli šanci vidět v podání Vratislavského loutkového divadla. Nyní se představení, které se odehrává na pomezí země, nebe i pekla a je určeno pro celou rodinu, představí česky v nastudování souboru Divadla v Dlouhé.

Inscenace nejen o mateřské lásce

Nebe – peklo je příběhem jedné maminky jménem Eva (milovníkům klubové scény známá jako DJka Raketa), která předčasně odejde. Ale nehodlá se s tím smířit a uteče z nebe i pekla, aby se mohla vrátit na zem k sedmiletému synovi Tadeáškovi. Během dobrodružného útěku z onoho světa se maminka potkává s Bohem i Luciferem, s čerty i anděly, ale také se svým tatínkem, kterého nikdy nepoznala.

Rodinná inscenace

Hra Nebe – peklo, která vypráví o tom, že mateřská láska překoná všechny překážky, získala v Polsku významná ocenění a je považována za jeden z nejlepších dramatických textů pro děti a mládež posledních let. V Divadle v Dlouhé její inscenace navazuje na úspěšnou tradici rodinných inscenací jako je Když jsem se ztratil, Myška z bříška anebo O líné babičce.

O autorce

Dramatička Maria Wojtyszko je dcerou polské scenáristky Henryki Królikowskej Wojtyszko a režiséra, scenáristy a dramatika Macieja Wojtyszka – a také partnerkou režiséra Jakuba Krofty. Studovala režii a scénáristiku, v současné době píše scénáře pro televizi, své vlastní prózy a divadelní hry.

Její práce obdržely řadu literárních cen, její divadelní hry se hrají po celém Polsku, několik her bylo přeloženy do češtiny a uvedeno studentskými divadly. Nebe – peklo je první hrou, kterou u nás uvede velké divadlo.

V Praze od dubna

V Divadle v Dlouhé se inscenace Nebe – peklo v premiéře představí 17. dubna. Jako maminku uvidíte Evu Hacurovou, jako Tadeáše Magdalenu Zimovou, v dalších rolích vystoupí Lenka Veliká, Pavel Neškudla, Michaela Doležalová, Pavel Tesař, Martin Matejka, Martin Veliký, Ondřej Rychlý, Tomáš Turek, Čeněk Koliáš, Rostislav Novák st. a Klára Sedláčková-Oltová. Scénu vytvořil Jan Štěpánek a hudbu zkomponoval Vratislav Šrámek. Režisér Jakub Krofta je zároveň autorem českého překladu.