Amerikánka sleduje osud Emy Černé, dětské hrdinky stojící proti celému světu. Na své cestě překonává dětský domov, pěstounskou péči i pasťák. Věří totiž, že někde daleko, možná v Americe, čeká někdo, komu na ní záleží.

Jeden příběh, tři zpracování

Hra má reálný základ. „Amerikánka je inspirována skutečným osudem dívky, kterou jsem potkal v čase, kdy jsem žil na ulici,“ popisuje sám autor a režisér v jednom.

Z materiálu prý vznikly hned tři příběhy - všechny inspirované jedním lidským osudem. Každý z nich je jinak pojatý a tak ho Tauš bude vyprávět na platformě jiného média. V září 2018 na Jatkách78 uvede divadelní hru, tu o rok později režisér natočí ve 3D formátu a uvede v kinech. A na podzim roku 2019 začne připravovat film a minisérii, v plánu je také kniha.

Výjimečné herečky i scéna

V inscenaci se objeví pouze dvě herečky, střídající se v roli Emy – Tereza Voříšková a Eliška Křenková. „Eliška byla velký důvod, proč jsem tuto roli vzala. Je skvělá herečka a úžasný člověk. Jsme na sebe napojené a prožily jsme spoustu věcí, pozitivních i negativních. A doufám, že tohle všechno bude na jevišti vidět,“ popisuje vztah ke své kolegyni Tereza Voříšková.

Krom silného příběhu a obsazení bude mít Amerikánka také nadstandardní scénu o hloubce 20 metrů, která je dílem Jana Kadlece. Představení bude doprovázet živá hudba Petra Ostrouchova.

Partnerem Jatek78 je hlavní město Praha