Divadlo v Řeznické, které nedávno oslavilo 35 let své profesionální umělecké činnosti, se zaměřuje na současné divadelní hry - snaží se o výzkum a experiment v oblasti nových tvůrčích proudů a směrů. Plní tak funkci i scénické dílny a laboratoře. Většinu textů přináší v české premiéře.

Ve své umělecké tvorbě tvůrci chtějí objevovat a prezentovat taková témata, tituly a autory, se kterými se divák jinde nesetká. A proto je tu i Sametová noc, současný slovenský text, reflektující téma revoluce roku 1989 a naší národní povahy.

První týden sametové revoluce

Je listopad 1989, první týden sametové revoluce, nikdo zatím netuší, jak vše dopadne. Doktor, zasloužilý papaláš, slaví právě narozeniny. Vlivem událostí však na oslavu nikdo nepřijde. Přitom se sem dřív hosté doslova hrnuli.

Dorazí jen doktorova milenka - mladá sestřička, naivní a plná ideálů o lepších zítřcích. Chce po doktorovi, aby se rozvedl. Jenže on by tak ztratil svůj vliv a kontakty, které má přes manželku, jejíž otec je velké zvíře, vysoký funkcionář strany.

Hra o převlékání kabátů a iluzích

Další postavou je průměrný doktor, řiťolezec a převlékač kabátů, ještě před týdnem aktivní člen strany, nyní člen revolučního výboru, který přijde svého nadřízeného požádat o odstoupení z funkce.

Jediná sestřička se nehodí do této vypočítavé partie ostatních a postupně prochází velkou deziluzí. Mezi čtyřmi postavami se postupně rozvíjí „noc dlouhých nožů“, nastavující zrcadlo listopadovým událostem.

V režii Valerie Schulczové hrají Zuzana Slavíková, Miroslav Etzler, Veronika Kubařová / Anna Kulovaná, Jan Plouhar.

 

Podívejte se na webové stránky: www.reznicka.cz