Festival, který je již tradičně zaměřený na divadlo středoevropského, visegrádského regionu, přiveze ve svých regionech proslavené soubory, jež u nás jinde neuvidíte.

„Palm Off Fest už počtvrté představí špičkové soubory, jejichž tvorba je českému publiku těžko dostupná a proto často neznámá. Opět budeme nahlížet na současný stav Evropy nejen prostřednictvím divadelní tvorby, ale také skrze dialog – po každém představení budou opět zařazeny diskuze diváků s režiséry, herci a dramaturgy,“ láká diváky ředitel festivalu a Divadla pod Palmovkou Michal Lang.

Hrdinové jako my

Téma tohoto ročníku „Hrdinové jako my“ odkazuje na satirický román Thomase Brussiga, který sžíravou ironií popisuje dějinný zvrat roku 1989 z východoněmeckého pohledu. A protože si letos připomínáme třicáté výročí pádu berlínské zdi, díky němuž v prostoru střední a východní Evropy došlo k řadě politických, společenských a kulturních změn, řídil se tímto tématem i výběr inscenací, které festival uvede. Zaměří se na to, jak se za posledních 30 let změnila nejen kultura, ale i naše hodnoty.

Češi, Poláci či Maďaři

Palm Off Fest 2019 otevře česká inscenace Goethova Fausta v režii Poláka Jana Klaty. Domácí scénu reprezentuje kromě Fausta také inscenace Bezruký Frantík v režii F. X. Kalby.

Na programu jsou také dvě inscenace oceňovaného maďarského dramatika a režiséra Kristófa Kelemena Maďarský Akát a Pozorovatelé. Polský Teatr Powszechny přiveze kontroverzní inscenaci Mein Kampf, ve které se zabývá tím, do jaké míry je tento 90 let starý text stále společenskou hrozbou. Slovenské komorné divadlo se podívá na osud jednoho z nejznámějších intrikánů v představení Biologie politika aneb Fouché, slovinské Mladinsko Gledališče pak zahraje inscenaci Naopak věnovanou politickému populismu.

Nejen divadelní představení

Součástí programu bude kromě divadelních představení také přehlídka nejzajímavějších visegrádských dokumentů anebo diskuze s tvůrci po každém představení. Těšit se můžete i na scénické čtení nově přeloženého textu Klause Händla v produkci Studia Rote.

V programu najdete také mezinárodní konferenci Institutu umění – Divadelního ústavu na téma „Divadlo a svoboda“, jíž se zúčastní hosté z České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska, Slovinska, Chorvatska, Litvy, Estonska a Německa.