Festival, který tentokrát uvede 14 snímků, si letos klade za cíl upozorňovat na environmentální problémy. „Šestý ročník Future Gate dá divákům možnost srovnání několika filmových vizí, podoby budoucnosti naší planety, od těch katastrofických až po ty pozitivnější. Naším letošním cílem je totiž motivovat k zamyšlení a upozornit na aktuální i budoucí problémy životního prostředí. Toto téma bude rezonovat napříč filmy i doprovodným programem,“ popisuje vizi festivalu jeho pořadatel Filip Schauer.

Nové filmy

Filmový program festivalu odstartuje maďarská černá komedie z doby prvního letu kosmonauta Gagarina do vesmíru Lajko: Cigán ve vesmíru, který Pražanům představí režisér Balázs Lengyel. Promítat se bude i novinka srbské produkce A. I. Rising, kterou uvede režisér Lazar Bodroža.

Diváci uvidí i celovečerní filmový debut Prospektor režisérů Christophera Caldwella a Zeeka Earla, který vznikl díky obrovskému úspěchu jejich stejnojmenného krátkého filmu. Chybět nebude ani kanadský psychologický sci-fi thriller Freaks (2018). Tento snímek o superhrdinech šikovně kombinuje všechny známé metody z tematicky blízkých blockbusterů a divákům je postupně servíruje společně s originálním příběhem.

Legendy žánru

Z filmů, které patří do síně slávy žánru sci-fi, letos festival uvádí mistrovské dílo režiséra Andrewa Niccola - sci-fi thriller Gattaca s hvězdami jako je Ethan Hawke, Jude Law a Uma Thurman. K vidění bude i původní Godzilla z roku 1954, která nabízí zajímavý vhled do japonské kinematografie 20. století, jímž tvůrci poukazovali na nesmyslnost vývoje jaderných zbraní. Z Japonska pochází i třetí klasika, animovaný film Kovboj Bebop: Lovec odměn.

Přijedou i hvězdy

Na každý správný festival dorazí i filmové hvězdy. Tou největší na Future Gate bude britský herec a komik Norman Lovett, známý především coby Holly, řídící počítač lodi Červený trpaslík. V sobotu 2. února osobně uvede maraton první série kultovního seriálu, jehož 13. sezóna se právě teď natáčí. Po skončení maratonu bude fanouškům k dispozici na diskuzi a autogramiádě. V neděli pak Lovett představí svoji stand-up show od 20:30 v Kině Světozor. Do programu festivalu je zařazen i film Zlouni z vesmíru, ve kterém si Lovett rovněž zahrál.