V Izraeli se ročně natočí okolo třiceti filmů. K českému divákovi se jich však dostane jen malý zlomek. A to se právě snaží napravit organizátoři Festivalu izraelských filmů, kteří chtějí nabídnout jiný pohled na Izrael, než ten, který podávají zpravodajská média či cestovatelské pořady. A chtějí také ukázat, že Izrael je pestrá země.

Druhý ročník

Jde o mladý počin – první ročník se konal loni. A osvědčil se. Proto je tu ročník druhý, který se rozšířil z původního Kina Pilotů ještě do Kina 35 a Kina Lucerna.

Přehlídka současné izraelské kinematografie návštěvníkům nabídne hned pět filmů v české premiéře, ve speciální projekci budou mít diváci možnost vidět i dva tituly z minulého ročníku. Reprízovat se bude dokument Ben Gurion, epilog, který na festivalu osobně představí producentka a střihačka tohoto zrestaurovaného snímku Yael Perlov.

Cukrář v nominaci na Oscara

Po roce si diváci můžou znovu přijít vychutnat film Cukrář, jenž bude letos reprezentovat Izrael v klání o Oscara. Cukrář je celovečerním debutem izraelského režiséra Ofira Raula Graizera a světovou premiéru měl loni na festivalu v Karlových Varech, kde nejenže snímku diváci tleskali vestoje, ale také získal Cenu Ekumenické poroty.

Děj začíná v berlínské cukrárně, kde pravidelně u cukráře Thomase nakupuje Oren skořicové sušenky pro svou ženu. Oren je z Jeruzaléma a do Berlína jezdí na služební cesty. Kromě sušenek ho však začne zajímat i pohledný cukrář, se kterým se nakonec sblíží. Oren však jednoho dne nešťastnou náhodou zemře. A Thomas se vydává do Jeruzaléma po stopách jeho manželky a syna…

Aya a hudební porotce z Finska

O prestižního Oscara se v roce 2015 ucházelo i izraelské drama nazvané krátce – Aya. I to se bude v Praze v rámci Festivalu izraelských filmů promítat.

V tomto filmu shoda okolností svede dohromady hudebního porotce z Finska a mladou ženu, izraelskou řidičku Ayu. Během společné jízdy do Jeruzaléma prožívají úsměvné chvíle a na konci cesty je jen na nich, jak den završí: vyhraje rozum, nebo srdce?

Kus izraelské historie

Festival nabídne i snímky z izraelské filmové historie, či speciální seriálový maraton, který uvede kultovní několikadílnou řadu nazvanou Práce pro Araby.

Na programu je i dokumentární tvorba, kterou zastupuje mimo jiné snímek Tomera Heymanna Mr. Gaga, popisující život uměleckého šéfa souboru Batsheva Dance Company a legendy tanečního světa – Ohada Naharina. A koho technika tvůrce taneční metody Gaga zaujme, může si ji dokonce vyzkoušet v rámci doprovodného programu. Lekce povede Nataša Novotná z Kyliánova nadačního fondu.

Doprovodný program doplní také skupinová výstava forografií Jerusalem Spotlight, která zachycuje město z různých úhlů pohledů.