O premiéře autorské inscenace Davida Jařaba Ladies no Gentlemen, která je o vztazích a jejich občasné brutalitě, hraničící až s domácím násilím, jsme již psali. Novinka je na programu 28. března, 1. a 26. dubna.

Kromě nového titulu ale divadlo v jarních měsících nabízí celou řadu dalších poutavých titulů.

Dánská válka bude končit

Je mezi nimi i Dánská občanská válka 2018–24, která se bude hrát ještě v pondělí 25. března a v úterý 16. dubna. Jde o adaptaci kontroverzního sci-fi románu dánského spisovatele Kaspara Collinga Nielsena, kterou nastudoval mladý režisérsko-dramaturgický tandem Adam Svozil – Kristýna Kosová. Inscenace má nakročeno k derniéře, pokud jste ji ještě neviděli, máte poslední šance.

20. století jako bizarní kronika

Stálicí na repertoáru divadla naopak je Europeana, inspirovaná stejnojmennou knihou Patrika Ouředníka. 100 let na 116 stránkách, to je knižní předloha inscenace. Ouředníkův text je provokativním pokusem, jak v jednolitém tvaru jakési bizarní kroniky válek, vraždění, myšlenkových proudů a vynálezů ztvárnit pomocí asambláže fiktivních epizod, dokumentárních prvků, historických dat, úvah a parafrází svět dvacátého století, nejvražednějšího století lidských dějin. Inscenace pak na text zdařile navazuje, vypráví příběh 20. století pomocí prostého výčtu maličkých detailů i zásadních okamžiků dějin.

Kniha zvítězila ve vánoční anketě Lidových novin o nejzajímavější knihu roku 2001 a byla nominována na cenu Magnesia Litera 2001 za beletrii. I inscenace už několik let přitahuje fanoušky dobrého divadla.

Deníky Pavla Juráčka

Skvělý divadelní zážitek uvedený navíc workshopem nabídnou 26. března Zlatá šedesátá aneb Deník Pavla J.. Zdramatizované deníky režiséra Pavla Juráčka, klíčové osobnosti českého filmu 60. let, zachycují vzestup i pád talentovaného umělce v konfliktu s dobovými společenskými a kulturními okolnostmi, i s vlastní bohémskou povahou. Deník tak nabízí nejen neobyčejně intimní vhled do Juráčkovy osobnosti, do jeho vnímání světa a lidí kolem něj, ale i do atmosféry "zlatého věku naší kinematografie", která je nahlížena zevnitř jedním z aktérů nové vlny.

Kniha zvítězila v anketě Lidových novin o Knihu roku 2004 a obdržela ocenění Litera 2004 za nakladatelský čin. Úspěšná je také její inscenace - Zlatá šedesátá. V roce 2013 obdržela Cenu Alfréda Radoka jako Inscenace roku. V režii Jana Mikuláška excelují Honza Hájek, Jiří Vyorálek, Petra Bučková, Josef Polášek a Gabriela Mikulková.

Co se chystá?

A na květen Divadlo Na zábradlí připravuje další potenciální hit – hru na motivy proslulé knihy Děvčátko, na slovíčko. Chystaná inscenace Pavla Klusáka a Marka Najbrta vychází z instruktážních forem, především knižních a filmových, které byly určené dospívajícím dívkám a chlapcům v Československu.