Prostor, kde kdysi bývala městská jatka, slouží nejen Rostislavu Novákovi a jeho Cirku La Putyka, rezidenci zde mělo či má i několik dalších uskupení. Pravidelně tu hrají soubory z nezávislé scény a čím dál častěji je zde prezentována i tvorba významných zahraničních hostů.

Magistrát hlavního města Prahy mladým umělcům haly číslo 7 a 8 a nově také halu 11A, zvanou Skleněnka, zapůjčuje na dobu neurčitou – a tak se nová sezona může naplno rozjet.

Diagnóza jako inspirace

V září bylo divadlo součástí festivalu Letní Letná, hraje se také Honey - úspěšná koprodukce „cirkusáků“ a Dejvického divadla, říjen pak bude patřit Cirku La Putyka a jeho nové inscenaci nazvané ADHD. Tento projekt se zaměří na lidskou osobnost, konkrétně na poruchu pozornosti s hyperaktivitou známou pod anglickou zkratkou ADHD.

Inscenace vzniká ve spolupráci s psychology, terapeuty, psychiatry, neurology i s dětmi ze speciálních škol. „Půjde o příběh inspirovaný skutečnými událostmi, inspirovaný Torey Hayden, Emilem Zátopkem, Jeanem-Michelem Basquiatem a lidmi s ADHD, kteří žijí právě teď a tady,“ doplňuje principál Novák, který se sám s ADHD diagnózou potýká. Hra bude mít premiéru 21. října.

Zahraniční hvězdy nejen pohybového divadla

V podzimním programu nebude chybět ani berlínský soubor Analog, na Jatkách78 již etablovaný. Show plná akrobacie doprovázená sametovým hlasem zpěvačky Eny Wild a dynamickými bicími Lukase Thieleckeho. Kalendářní rok pak zakončí spolupráce Cirku La Putyka a Filmové filharmonie, která ukáže, jak představení Up End Down sluší osmdesátičlenný orchestr. 

Nový rok bude ve znamení zahraničních hvězd – už v lednu proběhne vystoupení světoznámého divadla masek Familie Flöz. Ze zahraničních interpretů se diváci mohou těšit také například na večery ve společnosti Jörga Müllera a company MPTA. Přijedou rovněž Cirque Entre Nous, kteří předvedou show na čínských tyčích. Jatka78 také uvedou koncept íránského autora Nassima Soleimanpoura White Rabbit, Red Rabbit.

Novinky na rok 2019 chystá i domácí Cirk La Putyka. Připravuje dva nové projekty. První z nich, Memories of Fools, je určen pro divadlo Chamäleon v Berlíně a později se objeví také na Jatkách78. Druhou novinkou je hudební projekt Cirku La Putyka nazvaný Isole.