Malý kinosál najdete v komplexu donedávna prázdných a nevyužívaných budov v centru metropole, který se proměnil na místo festivalů, přednášek, koncertů, výstav, setkávání a promítání filmů. Unikátní projekt nazvaný Kampus Hybernská tak sdružuje akademiky, studenty a umělce, navíc je otevřený i široké veřejnosti.

Kromě několika multifunkčních sálů, galerie, Knihovny věcí, nahrávacího studia, recyklační dílny, či komunitní zahrádky je součástí Kampusu Hybernská právě i kino. Nachází se v podzemí komplexu, vejde se do něj třicet diváků, kteří se můžou usadit do sedadel, jež Kampusu věnovalo kino v Klánovicích za jednu korunu.

10 000 uprchlíků na čtverečním kilometru

A 5. května tu je na programu promítání filmu Soufra. Tento dokument sleduje příběh ženy jménem Mariam Shaarová, jež patří do třetí generace těch, kteří žijí v uprchlickém táboře Burj El Barajneh.

Tábor nacházející se na jih od libanonského hlavního města Bejrútu byl založen v roce 1948, kdy byli Palestinci nuceni opustit své domovy a vesnice. Zpočátku bylo plánováno na rozlohu jednoho kilometru čtverečních ubytovat 10 000 uprchlíků, dnes jich v Burj El Burajneh žije zhruba 31 000.

Úspěšná cateringová společnost

Dokument Soufra divákům ukáže, že i v těch nejotřesnějších životních podmínkách lze najít smysl života. Zatímco některé ženy v Burj El Burajneh pracují za pár korun jako uklízečky nebo dělnice, Mariam Shaarová se rozhodla podnikat. Na svou stranu si naklonila některé syrské, irácké, palestinské a libanonské ženy z tábora a založila cateringovou společnost Soufra, která se postupně rozrostla do velmi úspěšného podniku.

Hned po své premiéře vzbudil film velmi pozitivní ohlasy. Promítán byl na více než čtyřiceti filmových festivalech, na nichž získal celou řadu ocenění, včetně ceny diváků za nejlepší mezinárodní celovečerní film na floridském festivalu a titulu Nejlepší dokumentární celovečerní film na filmovém festivalu v San Diegu.