Ceny Thálie vyhlašuje a pořádá od roku 1994 Herecká asociace. Na výroční ceny za mimořádné jevištní výkony v roce 2017 nominovala 24 umělců z 16 divadel a společností. Z toho 8 nominací mířilo na pražská jeviště. Úspěšně je proměnili čtyři umělci…

Tereza Dočkalová jako Nora

Cenu získala za roli Nory ve stejnojmenné hře Henrika Ibsena, kterou uvádí Divadlo pod Palmovkou. Jeho členkou je mladá herečka od roku 2013.

A jaká je Nora podle Terezy Dočkalové? Prý ne dvakrát sympatická. „Noru bych nerada odsoudila, pak bych s ní nemohla spolupracovat,“ říká o své roli Tereza Dočkalová. „Pravda je, že umí dobře lhát, je nesnesitelná... Ona je opečovávanou panenkou, kdy pomalu ani nemusí malíčkem sestoupit na zem. V tom nacházíme podobnost s dnešním fenoménem takových těch žen ze zlatých klícek. Ale pozor, hra Nora je o jedné konkrétní ženě, nelze to generalizovat,“ usmívá se herečka.

Činoherní Thálie mimochodem není Terezinou první - v roce 2012 obdržela Cenu Thálie v kategorii herečka do 33 let.

Dvakrát Národní divadlo

V baletní kategorii získali obě ceny také umělci, které můžete vidět v Praze, přímo na prknech Zlaté kapličky. A oba za stejnou inscenaci, za Svěcení jara, které se hrálo v rámci programu Timeless. Nikola Márová si v něm zatančila roli Matky, Ondřej Vinklát Vyvoleného. Oba sólisté pražského baletu již toto prestižní ocenění obdrželi v předchozích letech - Nikola Márová před deseti lety za dvojroli Odetty – Odilie v Čajkovského Labutím jezeře ve Státní opeře Praha a Ondřej Vinklát před čtyřmi lety za Romea v inscenaci Romeo a Julie v Národním divadle.

Momentálně tento titul uváděn není, na program se vrátí až v lednu 2019. Ale jejich taneční umění můžete obdivovat v jiném představení – inscenaci Chvění, inspirovanou básní Vladimíra Holana Poslední.

Muzikálový Rocky

Za titulní roli v muzikálu Rocky získal cenu v mužské muzikálové a operetní kategorii Peter Pecha. Postava boxera Rockyho vyžadovala nejen značné pěvecké, herecké a pohybové nároky jako každá velká muzikálová role, ale navíc obrovské požadavky fyzické a tvrdý tréning. Peter Pecha všechny tyto aspekty naplnil měrou vrchovatou, aniž by jakkoli napodoboval filmového Sylvestera Stallona.

Rocky se až do konce minulého roku hrál v pražském Kongresovém centru, momentálně se neuvádí. Do Kongresového centra se ale od 6. dubna vrací v obnovené premiéře muzikál Mamma mia!, v němž se jako Pepper objeví i Peter Pecha.


Vše o Cenách Thálie je k dispozici zde.