Každé úterý se s volným vstupem promítá v Komunitním centru Husitská, kde si můžete vybrat z celé řady titulů. Aktuálně tu ještě stihnete Ozvěny Severského filmového podzimu.

Severské komedie v KC Husitská

Ze severských filmů se 18. 12. v KC Husitská můžete podívat na dva filmy. Prvním je norská komedie Staying Alive, která byla na Mezinárodním festivalu v Trondheimu nominována na cenu za nejlepší originální scénář. Snímek divákovi nabídne nahlédnout do života půvabné čtyřiatřicetileté Marianne, které se v jeden okamžik zhroutí svět. Přijde totiž na přítelovu nevěru. Ale kdyby jen to. Ona zjistí, že ji podvádí s její kolegyní. Za pomoci svérázné nejlepší kamarádky si však začne život opět užívat.

I druhý promítaný film je komedie. Tentokrát švédská - Kyselé Vánoce. A reaguje na téma homosexuality, náhradního rodičovství a přistěhovalectví. Jak? Simone a Oscar chtějí oznámit svým rodinám radostnou zprávu - že čekají dítě se svou společnou přítelkyní, s níž si koupili dům. A kdy je na to nejlepší čas? No přece o Vánocích.

Můj život Cuketky v Kině Evropský dům

Bez vstupného se každou druhou středu v měsíci promítá i v Kině Evropský dům, kde si na své přijdou především fanoušci nekonvenčních evropských snímků. A 19. prosince tu přijde na řadu animovaný snímek z roku 2016 Můj život Cuketky. I když by se mohlo zdát, že tahle komedie režiséra Clauda Barrase je určena dětem, opak je pravdou. Cuketka je především pro dospělého diváka.

Film vypráví příběh devítiletého chlapce, který nechtěně přispěje ke smrti své matky alkoholičky. Přibouchne jí nešťastně dveře svého pokoje těsně před nosem a ona se pak zřítí ze schodů. Z chlapce se rázem stane sirotek, který se navíc ocitne v dětském domově. A nastává mu nová etapa života – nachází si novou partu kamarádů, jejichž příběhy jsou ještě drsnější, než ty jeho.

Navzdory tématu je snímek plný humoru a laskavých postav, které pomáhají dát dětským životům smysl. Ne nadarmo film získal cenu za nejlepší animovaný snímek na Berlinale, v Annecy, dva Césary, cenu Lumière a Evropskou filmovou cenu.

Mý věci v Centru architektury a městského plánování

Dáváte přednost jinému žánru? Co třeba dokument? Centrum architektury a městského plánování 19. prosince promítne finský snímek Mý věci, který diváka přinejmenším přiměje k zamyšlení, kolik věcí vlastně ke svému životu skutečně potřebujeme.

To se totiž rozhodl zjistit autor dokumentu – Petri Luukkainen, který se zároveň stal hlavním hrdinou svého filmu. Hned na úvod divákům vysvětlí, že po rozchodu s přítelkyní jen utrácel a zaplňoval svůj život věcmi. A s tím se rozhodl skončit.

A tak jednoho dne všechen svůj majetek odstěhoval do skladiště a nastavil si jasná pravidla: každý den si může vzít pouze jednu věc, a to po dobu 365 dnů. A tak na začátku svého experimentu vstává z podlahy, opouští svůj prázdný byt a zcela nahý běží nočními zasněženými Helsinkami do skladiště…