Tahle filmová přehlídka je vždy očekávanou událostí. Jako jediná totiž přináší českému publiku nejnovější počiny bulharské kinematografie. Letošní ročník bude už jedenáctý.

Dramata, komedie, rodinný film

Tentokrát se diváci můžou těšit celkem na deset filmů, které se budou promítat v kině Lucerna a kině Pilotů. Fandové bulharské kinematografie tak dostanou porci dramat, chybět nebude komedie, rodinný film, na své si přijdou i milovníci pohádkových příběhů.

Festival ve čtvrtek 11. dubna zahájí v kině Lucerna drama Directions, jehož děj se odehrává během čtyřiadvaceti hodin, kdy se v šesti sofijských taxících prolnou osudy různých lidí. 

Jde o předposlední film uznávaného bulharského režiséra Stephana Komandareva, který za svou dokumentární i hranou tvorbu získal mnohá ocenění. I snímek Directions, jenž měl premiéru v roce 2017, je nositelem více než 15 cen na mezinárodních festivalech, nominován byl v roce 2017 i v Cannes.

Film o Apokalypse

V pátek 12. dubna diváci uvidí film 8´19. Tento apokalyptický počin se skládá z šesti krátkých hraných filmů, natočených podle knih A jiné příběhy a A vše se stalo Měsícem, jejichž autorem je jeden z nejpopulárnějších a nejpřekládanějších současných bulharských autorů Georgi Gospodinov.

Film dostal název podle jedné z povídek, která označuje dobu, za níž světlo dorazí ze Slunce na Zemi. Takže pokud Slunce jednoho dne vyhasne, budeme mít přesně 8 minut a 19 vteřin náskok…

Hledání pokladu pomocí kouzelného smartphonu

Za zmínku také stojí rodinný film Smartphone a cesta časem, jehož děj začíná hledáním prostředků k záchraně nemocného dítěte. A tak se tři teenageři vydávají zpět v čase, aby pomocí kouzelného smartphonu našli poklad… Snímek získal cenu za nejlepší dětský film na West Coast International Film Festival 2018.

Kromě dalších poutavých filmů se návštěvníci festivalu můžou těšit i na zajímavá setkání s režiséry či herci.