Cyklus nazvaný 3Kino uvádí, který už od března návštěvníkům každý měsíc servíruje zajímavé filmy, workshopy, diskuse k promítaným snímkům, se zaměřuje na současnou polskou tvorbu. Do svého hledáčku dostává jak snímky komerčně úspěšné, tak i nezávislou tvorbu, která se dočkala mezinárodního ocenění.

„Bez nadsázky lze říci, že současný polský film je na rozdíl od současného českého filmu světový. Každý rok vznikne v polské produkci či koprodukci hned několik snímků, které následně sbírají ceny na renomovaných filmových festivalech,“ zamýšlí se Miloš Máca, jeden z organizátorů projektu.


Pochmurné a vážné drama

25. září může být český divák svědkem premiéry společenského dramatu Tenkrát v listopadu. Pozvání do Kina Atlas přijal i režisér snímku Andrzej Jakimowski, který patří k nejvýraznějším polským filmovým režisérům současnosti.

Jakimowski natočil pět celovečerních filmů, na svém kontě má i celou řadu krátkých a dokumentárních snímků. Film Tenkrát v listopadu je však na rozdíl od jeho předchozí tvorby pochmurný a vážný. Není divu, však tématem je kromě nacionalismu i bezdomovectví.

Drsná realita života bez domova

Tenkrát v listopadu vypráví příběh rodiny, která kvůli exekuci přišla úplně o všechno, včetně střechy nad hlavou. A tak se matka a syn snaží protloukat, jak to jen jde. A někdy je to sakra těžké. Třeba když je nechtějí vzít na noc nikde na ubytovnu, protože jim doprovod dělá toulavý pes, kterého matka velmi miluje.

Syn se nechce drsné realitě – životu bez domova - nikterak poddávat, a tak dál studuje práva, randí se svou dívkou, vydělává si po brigádách. I tak ale neustále hledá další útočiště pro sebe a především svou maminku. Jsou z nich prostě „tuláci“, kteří jednou spí v zabaveném bytě, podruhé zase v malé chatce za městem, na nějakou dobu hlavu složí i ve squatu, kde je zastihnou demonstrace v Den nezávislosti...