Kdysi populární kino Dlabačov opět žije. Za finanční podpory městské části Praha 6 loni obnovilo provoz a od té doby se plní přání, které při jeho znovuotevření vyslovil starosta "šestky" Ondřej Kolář „Kino Dlabačov patří k Praze 6 stejně jako třeba areál vysokých škol v Dejvicích a já mu přeji spoustu diváků.“ Kino připravuje nejen zajímavé programy, ale navíc s příjemnou atmosférou a také návštěvníkům nakloněnými cenami. A nabídka kulturních akcí v šesté městské části je tak opět o něco bohatší.

Kinematografie rozporuplná, hledající tímata a žánry

Na léto si nově otevřené kino připravilo zajímavou přehlídku tří desítek českých hraných filmů a dokumentů, které vznikly během uplynulých 12 měsíců. České filmové léto začíná 8. srpna a bude pokračovat až do 28. srpna.

„Chceme divákům představit českou kinematografii takovou, jaká v současné době je. Rozporuplnou, hledající témata, objevující žánry, které v uplynulých letech filmaři zanedbávali,“ uvádí k přehlídce Kristina Charvátová z Dlabačova a dodává: „Věřím, že v naší nabídce si vybere každý. Uvádíme totiž téměř kompletní katalog českých hraných a dokumentárních filmů uvedených do kin v uplynulém roce. Budeme promítat jak komedie, tak sociální dramata či malé, nenápadné filmy debutujících režisérů.“

Filmové novinky, dokumenty, pohádky

A jaké filmy diváky na Dlabačově v rámci filmové přehlídky čekají? Například hity jako Ztraceni v Mnichově, Teorie Tygra, Lída Baarová, Rodinný film, Já, Olga Hepnarová, Nikdy nejsme sami, GangsterKa, Polednice nebo novinky Učitelka a Strašidla. Z dokumentů bude uvedena Lucie, příběh jedné kapely, Zkáza krásou nebo Takovej barevnej vocas letící komety.

Zajímavé debuty budou reprezentovat například Schmitke, Laputa, ale i Padesátka Vojty Kotka. A seznam uváděných českých filmů tím zdaleka nekončí.

Na své si přijdou i rodiče s dětmi, kterým budou patřit víkendová uvedení českých pohádek a rodinných filmů. Některé snímky budou navíc promítány i s anglickými titulky.

Kino navazuje na kdysi proslulý klubový biograf

Kino Dlabačov bylo uzavřeno dlouhých 13 let. Nyní se snaží nejen navázat na někdejší filmovou tradici, ale také rozšířit kulturní nabídku i o další aktivity. Nabízí tak divadlo pro děti a také kavárnu s malou scénou a galerií, kde se pořádají různé výstavy a diskuze.

Od září bude program ještě bohatší. „Připravujeme celou řadu novinek. Budeme například rozšiřovat program o pravidelné večery spojené s diskusí s filmovým kritikem, na diváky čekají ozvěny filmových festivalů, ale i pokračování pravidelných cestovatelských přednášek Zcestomítání nebo rozšíření dětského programu,“ přibližuje plány na novou sezonu Kristina Charvátová.

 

Podívejte se na webové stránky: www.dlabacov.cz