Makedonský thriller Tři dny v září je psychologickou sondou do života dvou na první pohled zcela rozdílných žen. Jany, bývalé studentky medicíny, která touží po několika dnech odpočinku na venkovské rodinné chalupě, a Mariky, zbídačené prostitutky na útěku před zákonem – v sebeobraně totiž zabila kumpána.

Příběh plný tajemství a pochybností

Źeny se náhodně potkají ve vlaku. Seznámí se a začne se rozehrávat příběh plný tajemství a pochybností. Pokračuje na dlouho neobývané chalupě uprostřed lesa, kde Jana plánovala zúčtovat se svou minulostí, k níž patří i dětství prožité na venkově. To je ale dosud zahaleno tajemstvím.

Během tří dnů na samotě se tak postupně odhalují důvody a skutečné záměry jednání obou žen.

Důsledek sexuálního násilí a utrpení

Podle kritiků je film hereckým koncertem představitelek hlavních rolí - Ireny Ristić a Kamky Točinovski, jejichž výkony jsou až syrově pravdivé a diváka udržují neustále v napětí.

Film Tři dny v září je o síle přátelství, lidském pochopení i vyřizování starých křivd a v neposlední řadě se zabývá důsledky sexuálního násilí a utrpení, kterým procházejí ženy na Balkáně.

Snímek vznikl před dvěma lety a je celovečerním filmovým debutem režiséra Darijana Pejovskiho, který předtím natočil jen několik krátkých filmů. Shlédnout ho můžete 13. prosince v kinosále Evropského domu, kde jsou všechny projekce zdarma.