Celou přehlídku zahájí kriminální drama Andílek, které vychází ze skutečného příběhu. Vypráví o mladíkovi s roztomilými kudrnami a dětskou tváří, z něhož se vyklube zloděj a vrah. Se svým spolužákem totiž spáchal přes čtyřicet loupeží a jedenáctkrát vraždil. Snímek, který koprodukoval Pedro Almodóvar, získal minulý rok celou řadu cen na mezinárodních festivalech.

Komedie

Následovat budou ale i další žánry. Například komedii zastoupí titul Mé mistrovské dílo z oblasti obchodu s uměním. „Je to film o galeristovi a malíři, kteří si vymyslí šílený plán, jak zbohatnout na uměleckém trhu,” přibližuje iniciátor a dramaturg festivalu Jan Rybář.

Ve výběru nechybí ani jedna z nejúspěšnějších argentinských komedií posledních let Divoké historky z roku 2014. Povídkový film Damiána Szifróna tvoří šest epizod, které jsou protknuté břitkým humorem. Pojednávají o osudových setkáních, jež se nakonec zvrhávají do boje na život a na smrt.

Divoké historky mají na svém kontě několik prestižních nominací, mimo jiné od americké Akademie filmových věd a umění, či canneského festivalu. Film také sklidil mnoho ocenění, například z festivalu v San Sebastiánu anebo od Britské akademie filmového a televizního umění.

Kandidát na Oscara

„Na diváky čeká dále film Druhý komplic, děsivý thriller z prostředí malého městečka provincie Chaco, nebo citlivý a realistický pohled na dilema mladé dívky Neviditelná. Do doby těsně před nástupem argentinské diktatury je zasazen dramatický snímek Rudá, kritiky vysoce oceněný enigmatický příběh, ve kterém lze rozpoznat řadu filmových žánrů,” láká dál na přehlídku argentinských filmů Jan Rybář.

V programu najdete i kandidáta na Oscara – snímek Zama, mimo jiné nositele ceny Condor de Plata 2018. Tento film je zasazen do zapadlé jihoamerické kolonie na sklonku 18. století a sleduje osud španělského úředníka, který marně vyhlíží dopis od krále, jenž má posvětit vyžádaný transfer do zajímavější destinace. Dlouho poslušně přijímá úkoly od střídajících se guvernérů, kteří sem postupně přicházejí a zase mizí, zatímco on stále zůstává. Léta ubíhají a dopis od krále nepřichází. A tak se Zama přidává ke skupině vojáků, kteří jsou v patách nebezpečnému banditovi…