Slavné italské filmy patří k pokladům světové kinematografie. Je tedy jasné, že ani letošní nabídka MittelCinemaFestu nezklame. Stejně jako v minulých letech nabídne nejnovější snímky, které získaly ocenění na mezinárodních festivalech, včetně slavného benátského.

„Tento festival se každým rokem rozrůstá se zcela jasným cílem - nabídnout nové a úspěšné snímky poslední sezóny italské kinematografie a zároveň rozšířit přítomnost a distribuci italských filmů v této zemi a v celé středoevropské oblasti,“ uvedl velvyslanec Itálie v České republice Francesco Saverio Nisio a dodal: „Prostřednictvím obrázků a témat pojednávaných na filmovém plátně nabízíme divákům ideální cestu kinematografií, která jako zrcadlo odráží dění v dnešní Itálii a zároveň o něm podává přímé svědectví.“

Naléhavé zjevení

Přehlídku v Praze zahájí snímek Naléhavé zjevení. Svižná komedie vypráví o svérázné italské samoživitelce, které se jednoho dne zjeví Panna Maria a vyzve ji, aby se zasadila o vystavění kostela na místě, kde má být obchodní centrum. Lucia myslí, že ji klamou smysly, ale Panna Maria je vytrvalá. A tak mladá žena začne opravdu se zastupiteli obce a mocnými investory bojovat o uskutečnění stavby. Nakonec se ukáže, že její snaha zdaleka nebyla bezdůvodná.

Ve filmu režiséra Gianniho Zanasiho, v Itálii známého pro své nekonvenční komedie, hrají mimo jiné světově proslulí Alba Rohrwacherová, Elio Germano a Valerio Mastandrea. Film se satirickým podtextem měl letos v Cannes velký divácký i kritický ohlas.

Budeme mladí a překrásní

I další projekce v rámci festivalu mají co nabídnout. Na programu jsou například snímky Příběh beze jména, Spřízněná duše, Země hojnosti nebo Dogman, který měl v českých kinech premiéru na konci října.

V hlavní roli dalšího filmu, Budeme mladí a překrásní, hraje původem slovenská herečka Barbora Bobulová, kterou si diváci možná pamatují jako princeznu Pavlínku z pohádky Nesmrtelná teta. V italském filmu ztvárnila zpěvačku Isabellu, která coby osmnáctiletá hvězda počátku devadesátých let vydá úspěšné album. Jenže její sláva netrvá dlouho, písně se v televizi a rádiích hrají pouze jedno léto.

O více než dvacet let později zpívá v jednom provinčním baru tytéž skladby. A to se svým synem, kytaristou Brunem, kvůli němuž dala své kariéře červenou… Ti dva jsou hodně nekonvenční, chaotičtí a spojuje je místy až morbidní vztah - jen oni proti celému světu. Jejich silné pouto se však přetrhne ve chvíli, kdy se Bruno seznámí s Ariannou, hlavou rockové hudební skupiny, která mu nabídne, aby se k nim přidal.

Přijměte pozvání a podívejte se alespoň na filmovém plátně do Itálie.