Návštěvníci festivalu na programu najdou osm žánrově pestrých snímků. Na své si přijdou milovníci zlaté éry filmu, silných lidských příběhů, psychologických thrillerů, detektivních příběhů i dokumentů.

Tita, hvězda počátků argentinské kinematografie

Filmovou přehlídku 25. října zahájí snímek To jsem já, Tita z Buenos Aires. Vzrušující melodrama inspirované životem herečky, zpěvačky a tanečnice Tity Merello diváky zavede do zlatého věku argentinského filmu - 30. až 50. let minulého století. Právě tehdy byla charismatická Tita, vlastním jménem Laura Ana Merello, hvězdou filmového plátna.

Než se jí ale stala, nebyl její život nikterak veselý. Otec jí zemřel na tuberkulózu, když jí byly pouhé čtyři měsíce. Její dětství bylo poznamenáno chudobou a nedostatkem rodičovské lásky, protože v pěti byla odloučena od matky, která musela pracovat a nemohla se o ni postarat. Laura nikdy nechodila do školy, měla však talent na muziku. A herectví. A tak se díky štěstí a svému nezaměnitelnému hlasu nakonec stala jednou z prvních zpěvaček argentinského tanga a posléze hvězdou počátků argentinské kinematografie.

Cesta do nitra tanga

O argentinském tangu bude i dokument nazvaný Naše poslední tango. Film natočil režisér German Kral, který na kameru zachytil životní osudy dvou významných tanečníků - Maríe Nieves Regové a Juana Copese. Ti dva se poprvé potkali, když jí bylo 14 a jemu o třiroky víc. Od té doby tvořili (nejen) taneční pár, a to téměř půl století.

Jejich vztah byl jako na houpačce. Chvíli se milovali, pak zase nenáviděli. A rozchody střídaly návraty. Nakonec Juan Maríu opustil definitivně – odešel s o dvacet let mladší ženou, která mu porodila dvě děti.

V dokumentu vyprávějí svůj příběh, který režisér prokládá propracovanými choreografiemi. Divák se má jistě na co těšit – čeká ho nezapomenutelná cesta do nitra tanga!

Silný lidský příběh

Nedílnou součástí přehlídky jsou i filmy se silnými lidskými příběhy. Například drama o adopci Naše dítě či psychologický thriller Lovecká sezóna, vyprávějící příběh otce a syna. Ne zrovna veselý – jejich vztah je totiž velmi konfliktní. A tak se v drsné krajině Jižní Ameriky podíváte tváří v tvář těm nejnižším pudům…

Kdo miluje nenávidí je zase detektivní příběh ze 40. let minulého století. Film je natočený podle stejnojmenného románu Silviny Ocampo a Adolfa Bioy Casarese. Děj filmu se odehrává na odlehlé pláži, kde stojí starý hotel, ztracený v čase. A tady nachází útočiště homeopatický lékař, který se snaží utéct před ženou, na kterou chce zapomenout. Jenže právě tuto mladou dámu, která skvěle manipuluje lidmi a vyvolává nebezpečné vášně, tu opět potkává…

 

Celý program festivalu najdete na stránkách www.cineargentino.cz