Diváci v rámci festivalu zhlédnou snímky českých a zahraničních antropologů, které u nás v podstatě jinde není možné vidět. Jde o filmy vzniklé během výzkumu, které nejen vědcům, ale i laickému divákovi umožní poznávat život nejrůznějších lidských společenství, sociálních skupin či jedinců z celého světa. Nedílnou součástí této filmové přehlídky jsou diskuze s tvůrci.

13 snímků z celého světa

Festival se koná každým rokem vždy na konci ledna v Praze, kde probíhá hlavní filmová přehlídka. V průběhu jara pak v dalších českých i slovenských městech navazuje akce nazvaná „Ozvěny Antropofestu“.

Letos se bude v našem hlavním městě promítat 13 snímků z české a zahraniční produkce, mezi nimi například estonský dokument The Land of Love. Jde o příběh Jurije Velly, lesního Něnce, pastevce sobů a básníka, který žije v tajze na západní Sibiři a snaží se dokázat, že se jeden člověk může postavit proti velké síle, která ničí životní prostředí původních obyvatel.

Pro Vellu je „Zemí lásky“ z názvu filmu kousek lesní tundry, kde se každý podzim páří jeho sobi. Ve stejné oblasti ale nadnárodní společnost Lukoil těží ropu… Film estonského režiséra Liivo Niglase sleduje jak Jurijův boj s ropaři, tak i jeho všední život.

Proběhne i výstava

Součástí festivalu je také výstava nazvaná Pomáháme lidem na útěku, která přibližuje činnost stejnojmenného spolku, jenž koordinuje české dobrovolníky na Balkánské trase. Autoři fotografií jsou samotní dobrovolníci a jsou z míst, kde Češi nejvíce pomáhali, a mapují tak dobrovolnickou pomoc od podzimu 2015 až do léta 2016.

Výstava bude probíhat od pátečních osmnácti hodin do sobotních jedenácti večer v prostorách foyer Kina Ponrepo.