Festival tanečních filmů má v Praze dlouhou tradici - první ročník se uskutečnil již v roce 2009. Jde ale o bienále, letos se tedy koná 5. ročník.

Akce to je ojedinělá, inovátorská dramaturgie chce totiž divákům přiblížit nejen klasický tanec, ale takřka všechny žánry, které filmová kamera zachytila. Promítat se budou jak snímky z oblasti dance for camera, tedy původní taneční filmy, tak i umělecké záznamy jevištních tanečních děl a umělecké dokumenty o tanci.

V soutěži i Češi

Festival je soutěžní, do výběru se přihlásilo téměř 400 filmů, z nichž se divákům ve třech večerech soutěžního programu představí třicet. Jde o filmy renomovaných tvůrců i mladých začínajících autorů z celého světa. Čtyři snímky v soutěži jsou domácí provenience. Všechny se budou ucházet o Hlavní cenu FTF a o Cenu diváků.

Nahlédněte za kulisy

Dokumentární sekce letos diváky nechá nahlédnout do zákulisí nejslavnějšího baletního tělesa světa – baletu Pařížské opery. Podívají se do legendárních tanečních sálů, dílen, kanceláří a šaten, zúčastní se zkoušek s choreografy a budou přítomni tvůrčímu procesu, který u baletu tak často fyzicky bolí. Dokument T. M. Rivese Play Serious je sondou do přípravy inscenace Play, kterou na repertoár první baletní scény světa chystá choreografický inovátor Alexander Ekman. V druhé části večera bude celý záznam představení Play z Pařížské opery promítnut.

Krátké filmy o tanci

Součástí programu jsou také dva bloky krátkých filmů. První je nazván ON THE ROAD a je zaměřen na propojení tance a cestování. Druhý se věnuje současnému street tanci - blokem krátkých filmů nazvaným URBAN DANCE  bude provázet arménský tanečník žijící v ČR Wahe Akopjan. On sám účinkuje ve snímku INDFRAME, který vznikl ve Slovenské národní galerii.

Vzpomínka na ikonu

16. května se v rámci festivalu, ale nikoliv ve Světozoru, ale v holešovické galerii DOX, bude vzpomínat na legendární choreografku Pinu Bausch. V červenci 2019 uběhne deset let od její smrti. Festival tanečních filmů jejímu dílu věnuje celý komponovaný filmový večer, kdy bude promítnuto filmové zpracování legendární choreografie Café Müller, v níž Pina Bausch tančí v jedné z rolí.

Od 9. 5. do 20. 5. 2019 bude také v Centru současného umění DOX vystavena videoinstalace věnovaná této tanečnici a choreografce z tvorby Tanztheatru Wuppertal, který Pina Bausch vedla od roku 1973.