„V historii Národního divadla nenajdeme srovnatelný příklad jiné instituce, která by po tak dlouhou dobu byla jeho stálým uměleckým partnerem. Osm desetiletí spolupráce dětského sboru s velkou divadelní scénou je mimořádným fenoménem nejen v rámci české kultury, ale i v celosvětovém měřítku,“říká ředitel Národního divadla Jan Burian.  

Pražská premiéra díla

Národní divadlo uvede Britenovo dílo, které nastudoval dirigent David Švec, v pražské premiéře. Noemova potopa tak spojí malé pěvce s velkými. Orchestr Národního divadla totiž bude mimo jiné rozšířený o studenty Pražské konzervatoře a Gymnázia a Hudební školy hl. m. Prahy.

„Diváci jistě přivítají zajímavé a u nás málo známé operní dílo jednoho z největších skladatelů 20. století. Autor podmanivým hudebním ztvárněním tlumočí text anglické duchovní hry ze 16. století, který upoutá svým prostým a jadrným jazykem, pohledem na svět a životní filosofií,“ uvádí umělecký ředitel a sbormistr Kühnova dětského sboru Jiří Chvála.

„Současného posluchače určitě obohatí nejen svou hudební krásou a poezií, ale i hlubokým poselstvím, vírou v obrodu člověka a světa,“ dodává Jiří Chvála s tím, že dětských rolí se ujmou právě členové Kühnova dětského sboru.

První soutěž vyhráli v roce 1935

Tento prestižní pěvecký sbor v Národním divadle poprvé vystoupil už v roce 1936. Čtyři roky po jeho založení, za kterým stál významný pěvec, režisér a sbormistr Jan Kühn.

Když Kühnův dětský sbor vznikl, měl jen několik členů a sloužil pouze pro potřeby živého vysílání Československého rozhlasu. Sbor se však rychle rozrůstal a už v roce 1935 si na své konto připsal svůj první úspěch – vítězství na mezinárodní soutěži rozhlasových sborů „Mládí zpívá přes hranice“.

O rok později pak začal spolupracovat s Národním divadlem v Praze, a to při pražské premiéře Her o Marii Bohuslava Martinů. Dnes Kühňata na scéně Zlaté kapličky vystupují v inscenacích Dvořákova Jakobína, Bizetovy Carmen, Humperdinckova Jeníčka a Mařenky či Janáčkových Příhod lišky Bystroušky.

Koncertují po celém světě

V současné době patří Kühňata k nejvýznamnějším českým uměleckým kolektivům, známým nejen v Evropě, ale i ve zbytku světa. Koncertovali totiž i v Japonsku, Kanadě, Mexiku, Singapuru, Spojených státech amerických, Malajsii, Jihoafrické republice či Austrálii a na Novém Zélandu.

Sbor se těší celosvětovému uznání. Není divu, vždyť malí zpěváci jsou ověnčeni mnoha prvenstvími z významných sborových soutěží. Mimo jiné se pyšní trojnásobným vítězstvím na prestižním klání ve španělské Tolose v letech 1998, 2008 a 2013.

Sbor má téměř devět set členů

Za dobu své existence Kühnův dětský sbor, který je podporován hlavním městem Prahou, vychoval tisíce talentovaných dětí. Z jeho nejnadanějších členů vyrostli významní umělci, dirigenti, režiséři, skladatelé, zpěváci i instrumentalisté. Z dnes známých osobností do sboru chodily například Monika Absolonová, Světlana Nálepková, Tatiana Vilhelmová, Dáda Patrasová či muzikoložka Dana Dohnálková.

Mezi největší úspěchy sboru, který v současnosti navštěvuje téměř devět set dětí (nejmladší jsou tříleté), patří účinkování v milánském divadle La Scala, Carnegie Hall v New Yorku, Čajkovského sále Moskevské konzervatoře, či na festivalu Bregenzer Festspiele.

Odborníci na sboru oceňují především jeho výjimečný zvuk, vytříbenost a čistotu zpěvu. Nenechte si proto mimořádný hudební zážitek v Národním divadle ujít.