V zahraničí velmi úspěšná hra amerického autora Petera Parnella se zabývá na první pohled ne zrovna divadelně vděčnými tématy - kvantovou fyzikou a umíráním. Jejím hrdinou totiž je nositel Nobelovy ceny za fyziku Richard Feynman, autor mnoha populárně naučných knih, které vyšly i u nás.

Monodrama o fyzice, životě a smrti

Text, který si jako svou další režii vybral herec Jakub Zindulka, je v podstatě vědcovo monodrama (přerušené jen dialogem s mladou Feynmanovou studentkou), ve kterém Feynman s humorným nadhledem hovoří o fyzice, zodpovědnosti vědců, svém manželství a smrti - právě se totiž dozvěděl, že rakovina, kterou delší dobu trpí, se znovu vrátila. Překvapivě vtipná hra slavila velký úspěch na Broadwayi, v hlavní roli exceloval Alan Alda.

Kratina v hlavní roli

A nyní ji coby první letošní premiéru uvádí pražský Činoherní klub. Podle dramaturgie je text bystrou studií a pozoruhodným příspěvkem k tradičnímu tématu tohoto divadla -  jak rozporuplné a složitě pochopitelné jsou naše životy a co jsme tedy vlastně zač. A zároveň velkou hereckou příležitostí pro Vladimíra Kratinu, který v roli Feynmana hodinu a půl nesleze z jeviště. Coby studentka mu sekunduje Petra Horváthová v alternaci s Beátou Kaňokovou.