Jde o adaptaci známé Lady Macbeth Mcenského újezdu od Nikolaje Leskova, zasazenou ovšem na úplně jiný Újezd – ten pražský, potažmo přímo smíchovský. Za úpravou textu stojí David Jařab, který je zároveň i režisérem inscenace.

Inscenaci inspiroval skutečný staropražský kriminální případ: zločinu se tehdy dopustila žena, která se vzepřela svému údělu. Titulní roli si zahraje herečka Natálie Řehořová.

Opera i činohra

Lady Macbeth Mcenského újezdu na divadelních prknech proslavila už stejnojmenná opera Dmitrije Šostakoviče. Její předlohu ale znají i čeští diváci, v roce 1992 ji nastudoval Petr Weigel, který do role Katěriny Izmajlovové obsadil Markétu Hrubešovou, jejího milence Sergeje hrál Michal Dlouhý.

Hrdinka připomíná Němcovou či Rettigovou

Činoherní adaptace Davida Jařaba má s operou i činohrou společný motiv – příběh ženy, která se pokusila vzepřít svému údělu, tedy tomu být téměř bezprávným majetkem v rukou svého muže.

Právě v 19. století – v časech prvních pokusů o ženskou emancipaci – vidí David Jařab kořeny současného, mnohdy stále problematického postavení dnešních žen. Příběh hrdinky jeho současné adaptace tak připomíná hořké dopisy Boženy Němcové nebo Magdaleny Dobromily Rettigové: také ony po svatbě uvízly v nešťastném manželství, které pro ně vedle citové a duševní prázdnoty představovalo i společenskou a ekonomickou past.

Kdo je Kateřina?

„Hlavní hrdinka Kateřina Hildebrantová je žena pocházející z jiné sociální vrstvy než její muž, v novém postavení nemá žádné původní přátele a její partnerský vztah je zcela disfunkční. Touha po naplnění a lásce je u ní proto naprosto přirozená a pochopitelná. To, že se rozhodne svou klec prorazit i za cenu vraždy, je možné vnímat také jako projev odstraňování nespravedlivého systému, který ji utiskuje. Zároveň je však jasné, že se na ni zločiny začínají projevovat destruktivně a patologicky,“ představuje svou Lady Macbeth, hranou Natálií Řehořovou, David Jařab.

Herce doprovodí smyčce

Jejího milence Johanna hraje hostující Matěj Nechvátal, tchána ztělesňuje Luboš Veselý, manžela Tomáš Petřík. Služebné ztvárňují Marie Štípková a Denisa Barešová. V roli Adama, jehož postava spojuje dávné události s dneškem, se alternují hostující Oskar Hes s Markem Frňkou. Pro představení je důležitá i minimalistická scéna a zároveň výpravné kostýmy Sylvy Zimuly Hanákové a živá hudba Jakuba Kudláče v podání smyčcového tria.