Podle dramaturga žižkovského kina jsou některé filmy věčné. Proto v Aeru věří, že podobné tituly stále patří na plátno kin a stojí za to je divákům připomínat. A tak se v rámci cyklu Legendy v Aeru můžete každý měsíc těšit na jeden takový "nestárnoucí" snímek.

Zázrak v New Yorku

27. prosince Aero nabídne opravdovou lahůdku - Zázrak v New Yorku. Tento třemi Oscary ověnčený černobílý rodinný snímek z roku 1947 pochází z dílny režiséra George Seatona.

Na konec roku se snímek skutečně hodí. Příběh je totiž zasazený do období svátků. Vše začíná vcelku nevinně - na newyorské ulici se objeví milý stařík s dlouhým bílým vousem, krátce na to už zaskakuje za opilého Santa Clause. Tak se stařík Kriss Kringle z domova pro přestárlé stane reklamní atrakcí obchodu s hračkami.

Všem se snaží vysvětlit, že je opravdovým Santou, což mu někdo věří, někdo ne. Ovšem svého psychologa tím dokonce přímo vytáčí a lékař ho chce za to dostat do ústavu. Kringlovi jde ale o jediné: přesvědčit jednu malou holčičku jménem Susan, která na Santa Clause nevěří. Je stejně racionální jako její matka, která jí nečte pohádky, ani nezpívá před spaním ukolébavky, svou dceru vychovává pragmaticky bez špetky fantazie. Uvěří nakonec děvčátko panu Kringlovi, že je Santa Claus?

Sedmá pečeť

Na úplně jinou notu vás o týden později, 4. ledna, v žižkovském kině naladí další film z cyklu Legendy v Aeru, tentokrát temné švédské drama scenáristy a režiséra Ingmara Bergmana nazvané Sedmá pečeť.

Hlavní hrdinou filmu je středověký rytíř Antonius Block, který se vrací do Švédska z křížové výpravy proti bezvěrcům. Doma ho ale čeká překvapení. Svou zem totiž najde zpustošenou běsnícím morem. Blocka navštíví Smrt - tajuplná osoba s bílou nehybnou tváří v černé kápi, která ráda hraje šachy a tak se baví strachem svých obětí. Smrt Blockovi sdělí, že i jeho dny jsou sečteny a i jeho čeká šachová partie, která už dopředu zná vítěze. Na rytířovo přání mu však dopřeje krátký odklad. I když Block nakonec svůj život prohraje, v prodlouženém čase se mu dostane poznání o síle lidské lásky...