Jako hlavní hvězda přijíždí na Letní Letnou jeden z nejúspěšnějších souborů festivalové historie, Cirque Trottola, který zde uvede českou premiéru představení Matamore. To vzniklo ve spolupráci s dalším velkým jménem francouzského nového cirkusu, souborem Petit Théâtre Baraque. „Výsledkem je fantaskní cirkus s křehkými a burleskními klauny a akrobaty. Je to představení veselé i smutné, drsné i dojemné, je to hluboce lidské,“ uvedl ředitel festivalu Jiří Turek.

Pro každého něco

Jak vypadá interakce nového cirkusu a živé hudby v podání Ivy Bittové, ukáže ve světové premiéře kanadsko-francouzsko-belgický soubor La Compagnie du Poivre Rose složený z mladých herců a akrobatů. Adrenalinovou podobu nového cirkusu nabídne v české premiéře další francouzský soubor Cirque Inextremiste v představení Extrêmités. Cirque Inextremiste je soubor, který slaví úspěchy po celém světě a stal se senzací festivalů nového cirkusu.

Objeví se i talenti

Vítězové prvního ročníku televizní soutěže Česko-Slovensko má talent – akrobatické duo DaeMen – oslovili další performery z řad tanečníků a akrobatů a pod produkcí jejich vlastní umělecké agentury United Arts vznikl nový divadelně-akrobatický projekt Loser(s), ke kterému přizvali uznávanou choreografickou personu Jarka Cemerka. I když se v tomto projektu herecky objevuje pouze polovina dua DaeMen, akrobat Petr Horníček, i přesto se diváci mají na co těšit.

Představení zdarma

Letní Letnou oživí také řada open air představení přístupných zdarma: například Divadlo VOSTO5 s představeními Souboj Titánků a Stand'artní kabaret, Divadlo Continuo s pohybově-výtvarnou inscenací U zdi, Décalages s představením DeFACTO®, soubor Buchty a loutky s třetí částí čtyřdílného cyklu inspirovaného americkými horory a sci-fi filmy Čelisti reloaded a Teatrotoč s veselou podívanou s loutkami pro děti Pozooor, vlllllk.

Cirkusová škola pro děti

Festival dále nabídne cirkusovou školu pro děti Letní Letňák, Ušounovu letní čítárnu Českého rozhlasu a Městské knihovny v Praze s možností zapůjčení knih pro děti i dospělé, poslechem rozhlasových her nebo čtením známých osobností. V areálu festivalu, který je přístupný zdarma, nebude chybět posezení v příjemné kavárně, která se večer změní v pulzující bar.

Vstupenky na hlavní hvězdy a další vybraná představení jsou v prodeji v e-shopu na www.letniletna.cz. Všechna představení pak v pokladně na místě, která bude otevřena již od 12. srpna. Více informací na www.letniletna.cz.