Hvězdně obsazenou komedii z Shakespearova vrcholného období nastudovala režisérka Jana Kališová. V hlavních rolích inscenace, která měla premiéru loni, diváci uvidí Marii Doležalovou, Martina Pechláta, Milana Šteindlera anebo Ondřeje Rychlého. Hraje se již tradičně v překladu Martina Hilského.

Komedie převleků

Shakespeare tuto hru napsal pravděpodobně v roce 1601, tedy přibližně ve stejné době jako právě svou největší hru - Hamleta. Jde o bláznivou komedii, plnou bláznů a bláznivosti. Nese však i temnější podtóny.

Na pobřeží divoké Ilýrie (zhruba dnešní Albánie) ztroskotá loď a na břeh se dostane dívka Viola. Z obavy o svou bezpečnost se převleče za chlapce a roztočí tak kolotoč lásek a nedorozumění. Zakouká se totiž do vévody Orsina, ten ale miluje krásnou a pyšnou Olivii, která se pro změnu zamiluje do převlečené Violy.

A do toho se opilec Tobiáš snaží urvat co nejvíc peněz a co nejlépe se opít a udělat si krutou legraci z Oliviina správce Malvolia – namluví mu totiž, že ho jeho paní tajně miluje. Nebýt to komedie, člověk by řekl, že tohle nemůže dobře dopadnout.

Kdy se hra vlastně odehrává?

Anglický název hry zní Twelfth Night, or What You Will (doslova: Dvanáctá noc anebo Cokoli chcete). „Dvanáctá noc“ zde označovala poslední den vánočních svátků, tj. 6. leden. Název hry může, ale také nemusí, znamenat, že se její děj odehrává v zimě.

Pan Tobiáš sice jednou dvanáctou noc zmíní v kratičkém popěvku, je však jako vždy opilý a jeho popěvek je s největší pravděpodobností nepřesnou citací nějaké blíže neurčené vánoční koledy. Když však Olivie řekne: „On se nám dočista zbláznil“, připomene bláznění středoletní noci (noc svatojánská) a šestý leden, dvanáctá noc vánoční, se prolne se středoletním časem. Ve Večeru tříkrálovém platí zimní i letní čas zároveň.

A snad proto patří i na program Letních shakespearovských slavností. Svou středomořskou atmosférou do nich rozhodně zapadá skvěle.

 

Podívejte se na webové stránky: www.shakespeare.cz