Letní shakespearovské slavnosti 2019 se už poněkolikáté představí nejen Pražanům, ale také divákům v Brně, Ostravě a dokonce i v Bratislavě. Premiéra letošního ročníku se ale odehraje v Praze - 26. května se publiku poprvé odhalí Zimní pohádka. V Praze pak krom inscenací z minulých ročníků zahrají také hosté – z Ostravy přijede Zkrocení zlé ženy a z Bratislavy Romeo a Julie. Tuto trojici letošních novinek doplní Othello v anglickém originále.

Shakespeare nám připsal moře

Letošní žhavou novinkou je Zimní pohádka. Že vám tento titul nic neříká? Jde o jednu z posledních Shakespearových her z roku 1611, vznikla tedy pět let před autorovou smrtí. Patří do takzvaných romancí, her s pohádkovou tematikou, ve kterých se mísí tragédie s komedií a vše má poněkud hořký podtón, jakoby se autor již s publikem loučil.

Hra o lásce, žárlivosti a jednom zázraku má navíc české konotace. Částečně se totiž odehrává v Čechách (v originále Bohemia). Má to ale pár háčků, v textu se nijak neobjevují české reálie a hrdinka Perdita ztroskotá na pustém českém pobřeží, kde ji málem sežere medvěd. Otázka tedy spíše zní, s čím si Shakespeare svou Bohemii spletl… 

Režie inscenace se ujal zkušený Pavel Khek, v obsazení najdete Alenu Mihulovou, Martina Hofmanna, Michala Isteníka, Veroniku Arichtevu, Sašu Rašilova, nebo Petru Špalkovou.

Vrací se hity loňských ročníků

Divácký zážitek zaručí i loňská premiéra komedie Dobrý konec všechno spraví, skvělý Hamlet s Jaroslavem Pleslem, Večer tříkrálový anebo Veselé paničky windsorské s Bolkem Polívkou. Vrátí se také Sen noci svatojánské, který dokonale sedí do letních horkých večerů, kdy se může stát všechno – třeba i to, že potkáte krále elfů Oberona s družinou nebo krásnou Titánii.

Divadelníky bude opět hostit Královská zahrada Pražského hradu a Letní scéna HAMU na Malostranském náměstí. Předprodej již začal, a tak neváhejte, lístky rychle mizí.