Týdenní filmová přehlídka Best Film Fest se v těchto čtyřech artových kinech koná dvakrát do roka. Vždy v zimě a v létě. A v rámci ní máte možnost vidět ty nejúspěšnější a divácky nejnavštěvovanější filmy daného roku.

Dramaturgy Best Film Festu jsou sami diváci, program je proto vždy velmi pestrý – nechybí zahraniční snímky, filmy animované, dokumenty, česká tvorba a v neposlední řadě tituly ověnčené cenami z různých filmových festivalů.

Na krátko

Na programu nadcházející přehlídky je celá řada skvělých zahraničních filmů. My bychom vás ale tentokrát chtěli pozvat na českou tvorbu, která má na Best Film Festu také hojné zastoupení.

Promítat se bude například české drama Na krátko, které se poprvé v kinech objevilo teprve nedávno – premiéra byla 24. května. Film, jenž je natočený podle druhé povídky z knihy Zmizet od Petry Soukupové, vypráví o bariérách mezi rodiči a dětmi.

Hlavní hrdinou je chlapec Jakub, který jednoho dne ztratí iluze o svém otci. Zjistí totiž, že vůbec nebrázdí moře na lodi, jak mu tvrdila jeho matka, ve skutečnosti mu dojde, že táta o něj prostě nemá zájem. „Jde o příběh o dětech, které předčasně dospívají, protože tu už nejsou celé rodiny, aby je chránily před opravdovým světem,“ uvedl k snímku režisér Jan Šmíd.

Hastrman

Z české tvorby diváci v rámci přehlídky uvidí i celovečerní režijní debut Ondřeje Havelky nazvaný Hastrman. Sledovat budete romantický příběh hastrmana – barona de Caus, kterého spaluje láska k jedné inteligentní venkovské dívce, rychtářově dcerce vášnivě uctívající přírodu a pohanské rituály...

Tátova volha

Mezi nejúspěšnější a nejnavštěvovanější snímky tohoto roku patří i nový film Jiřího Vejdělka Tátova volha. Budete svědky dobrodružství matky a dcery, které nečekaně přicházejí o manžela a otce – umře bez rozloučení a bez toho, aniž by se stačil svěřit s tím, že má nemanželského syna.

Obě ženy se společně v „tátově volze“ vydávají po stopách jeho údajných milenek. A tak přicházejí na kloub jeho dobře střeženému tajemství.

Švankmajerův Hmyz

Na programu nechybí ani bizarní groteska Hmyz. Jde o poslední počin Jana Švankmajera, který na tento snímek sháněl peníze dlouhých sedm let. Na začátku filmu režisér vstupuje do obrazu a divákovi sdělí, že vlastně sám neví, o čem jeho Hmyz je. A také připomene hru bratří Čapků Ze života hmyzu, na jejímž pozadí se děj Švankmajerova snímku odehrává...

Menzel jako Tlumočník

Tlumočník. I tuto road movie režiséra a scenáristy Martina Šulíka na Best Film Festu uvidíte. Jednu z hlavních postav ztvárnil Jiří Menzel, který se pro roli rozhodl pouhých osmačtyřicet hodin před začátkem natáčení. Stárnoucího slovenského tlumočníka Aliho Ungára, jehož rodiče zemřeli během holocaustu, měl původně hrát Juraj Herz. Jenže lékař mu v té době náročné natáčení nedoporučil. A tak se role zhostil Menzel.

Planeta Česko

Od tuzemských tvůrců je i snímek Planeta Česko, který je vůbec prvním celovečerním filmem o české přírodě. Díky nejmodernějším technologiím tak má divák možnost být součástí zvířecího světa a zcela zblízka pozorovat dobrodružství tvorů, o kterých možná ani netuší, že žijí v naší blízkosti.