Festival letos vstupuje už do své patnácté sezóny. Ty nej- kousky asijské kinematografie totiž do našich kin přináší už od roku 2005.

Kmotři akce a Učedníci

Tento rok Filmasia nabídne dvě sekce. První, nazvaná Kmotři akce, bude oslavou honkongského bojového umění a ukáže ty nejšílenější kaskadérské kousky. Právě hongkongské bojové filmy jsou známé po celém světě a jejich tvůrci se pravidelně zapojovali i do jiných mezinárodních velkoprodukcí.

Druhá sekce - pod označením Učedníci - se zaměří na variace filmů o bojových uměních z dalších asijských zemí. Nabídne snímky z Indonésie, Vietnamu nebo Tchaj-wanu.

Můj strážný senior

Festival odstartuje ve čtvrtek 5. prosince v 19 hodin v Lucerně snímek Můj strážný senior. Diváci se stanou svědky boje někdejšího elitního osobního strážce s mafií zdánlivě idylického čínského maloměsta.

Film Můj strážný senior je hereckým koncertem legendy kung-fu filmů Sammoa Hunga, který se kromě hlavní role ujal i režie a pozice choreografa. Ve vedlejších rolích tohoto thrilleru září další mnohé osobnosti kantonských akčních filmů, jako je například Yuend Bion, Yauen Wah, či legendární herec a zpěvák Andy Lau.

Jeden z nejdražších indonéských filmů

V pátek 6. prosince se festival přesune do kina Ponrepo, kde jsou pro diváky po následující tři dny připraveny další asijské trháky. Ze sekce Kmotři v akci to jsou filmy Tenkrát v Číně, Zóna smrti: Čas odplaty a Projekt A.

Kategorie Učedníci v Ponrepu nabídne filmy Furie, Parchanti a především pak indonéský komediální žánr wuxia 212: Bláznivý Wiro. Vypráví příběh válečníka 212 – podle jasně rozpoznatelného tetování 212 na hrudi a neméně slavné jednoruční sekery.

Film 212: Bláznivý Wiro, který je adaptací populární indonéské knižní série, patří mezi jedny z finančně nejnákladnějších indonéských produkcí a spojuje lokální bojová umění s historickým spektáklem i absurdním humorem.

Kromě celovečerních snímků nabídne letošní festival také doprovodný program, těšit se můžete například na besedy, či projekce dokumentů.