Festival španělských filmů La Película, podpořený hlavním městem Prahou, už má u nás svou tradici. A z původně malého projektu se vypracoval na dlouho očekávanou a vyhledávanou akci. „Ano, po patnácti letech se těší dobré kondici. Svědčí o tom i fakt, že loňský ročník si nenechalo ujít téměř šest tisíc diváků,“ uvedl kulturní rada velvyslanectví Španělska José Miguel de Lara Toledo.

Matka, která ztratila syna

Letošní ročník opět představí ve čtyřech dramaturgických sekcích pestrou škálu aktuální španělské filmové produkce, k tomu zaostří na latinskoamerickou kinematografii a nabídne také snímky zaměřené na historii Kuby.

Prvním titulem, který festival uvede, bude psychologické drama Matka režiséra Rodriga Sorogoyena. Diváky vtáhne do příběhu ženy, které se ztratí šestiletý syn. A po deseti letech těžkých chvil se potká s chlapcem, který se jejímu synovi nápadně podobá… Představitelka hlavní role - Marta Nieto - si za svůj výkon odnesla z loňského benátského festivalu Cenu Orizzonti pro nejlepší herečku. Marta Nieto bude spolu s režisérem snímku hostem v kině Světozor.

Kandidát na Oscara s Banderasem v hlavní roli

Festival nabídne také další lahůdku v podobě sedmi cenami Goya ověnčeného filmu Pedra Almodóvara Bolest a sláva, v němž v hlavních rolích excelují Penélope Cruz a Antonio Banderas.

Film vypráví o stárnoucím režisérovi Salvadoru Mallovi, kterému se potěch už moc nedostává, trpí tvůrčím blokem a obrovskými bolestmi páteře. Aby porazil vnitřní prázdnotu, vrací se ve vzpomínkách do svého dětství.

Film Bolest a sláva kandiduje na Oscara v kategoriích Zahraniční celovečerní film a herec v hlavní roli.

Latinskoamerické pohledy a nezávislá tvorba

Sekce Latinskoamerické pohledy uvede čtveřici filmů z Chile, Argentiny a Guatemaly. Vychutnat si můžete například na Berlinale 2015 oceněný snímek Ixcanul nebo drama Přijde smrt a bude mít tvé oči, jehož režisérem je jeden z největších talentů současného chilského filmu José Luis Torres Leiva. Jistě zaujme i psychologické drama Naprostá láska argentinského režiséra Pabla Tropera, v němž jsou tři ženy nuceny postavit se emocionálním traumatům a temné rodinné historii, která se odehrávala na pozadí argentinské vojenské diktatury.

La Película své nabídne i milovníkům nezávislých filmům. Pořadatelé pro ně připravili blok čtyř snímků. A to není zdaleka vše. Na své si přijde jistě každý.