Severské filmy jsou nejen mrazivé, ale také s perfektně vystavěným příběhem. A o tom opět přesvědčí přehlídka Scandi, která v Praze během čtyř dnů nabídne průřez všemi možnými žánry. Divák se může těšit nejen na šest premiér, ale také na pečlivý výběr nejlepších skandinávských kultovek posledních let.

Ženy na válečné stezce

Tematicky se letošní již šestý ročník zaměří na „ženy na válečné stezce“. Takto nazvaná hlavní sekce festivalu představí ženy jako vůdkyně, ženy, které si hájí své postavení a mají jasno i o své budoucnosti. Divák bude mít možnost seznámit se se silnými ženami režisérkami, scenáristkami či herečkami.

A v duchu tohoto tématu se ponese hned snímek, který ve své premiéře festival zahájí. Je jím dánské drama Srdcová královna, které odhalí vztah úspěšné právničky a jejího náctiletého nevlastního syna. Ze zpočátku nevinně vypadajícího flirtu se vyvine strhující a znepokojující intimní pouto, které se neobejde bez ničivých důsledků.

Snímek režisérky May el-Toukhy už sklidil úspěchy mimo jiné na festivalu v Sundance, či v Göteborgu a je dánským žhavým želízkem v ohni na letošní udílení Oscarů.

Premiéry

Z dalších premiér se návštěvníci dočkají mimo jiné strhujícího psychologického thrilleru Dokonalý pacient, který odkrývá vůbec největší skandál v historii švédské justice. Film popisuje příběh odsouzeného sériového vraha a zároveň kanibalistického násilníka a jednoho reportéra, který se dlouhodobě snaží prokázat jeho nevinu.

Za zmínku také stojí snímek Jít krást koně, který rovněž diváci uvidí ve své premiéře. Film je natočený podle stejnojmenného románu Pera Pettersona, jeho děj je zasazen do 40. a 90. let minulého století a vypráví příběh zralého muže, který nemůže zapomenout na tragédii i vášeň, která zformovala jeho život.

Tato novinka od známého režiséra Hanse Pettera Molanda si z posledního Berlinale odnesla Stříbrného medvěda za umělecký přínos a stejně jako Srdcová královna jde o boje o Oscara.

Scandi Flashback

Scandi přehlídka připomene i zajímavé tituly let minulých. Například film Utøya, 22. července, který se vrací do roku 2011, k masakru na letním táboře Svazu dělnické mládeže, kde po Breivikově palbě zůstalo na ostrůvku u Osla 69 mrtvých.

Dle skutečných událostí vznikl v roce 2013 i film Sex, drogy a daně, pojednávající o nejbizarnější podnikatelsko-politické dvojici dánské historie druhé poloviny 20. století.