Tento festival, který pořádá Severský filmový klub, se u nás již pěkně zabydlel. Letošní ročník je už devátý a tentokrát se ve svých filmech z Norska, Švédska, Finska, Dánska, Estonska a Litvy tematicky zaměří zejména na sport.

Česká premiéra

Filmovou přehlídku zahájí 15. listopadu v kině Lucerna česká premiéra snímku Co tomu řeknou lidi. Norské drama divákům nabídne střet dvou kultur – křesťanské a ateistické. Proti sobě totiž stojí tradiční smýšlení Evropanů a hodnoty a víra pákistánské rodiny žijící v Oslu.

Přiběh vypráví o šestnáctileté Nishe, která vede dvojí život. Ve dne je poslušnou dcerou pakistánského imigranta, v noci utíká za kamarády do víru nočního Osla. Otec však dceřinu přetvářku odhalí a v zájmu zachování rodinné cti ji posílá k příbuzným do Pákistánu.

Za filmem Co tomu řeknou lidi stojí norská režisérka, scénáristka a herečka pákistánského původu Iram Haq, která do děje snímku zakomponovala autobiografické prvky. Přiznala totiž, že sama ve svých třinácti letech zažila podobnou zkušenost.

V boxerském ringu

Z dánských počinů se můžete těšit například na film inspirovaný skutečnými událostmi - Ať vyhraje ten lepší. Diváka vtáhne do boxerského ringu a nabídne příběh o jednom z nejsenzačnějších vítězství v dějinách dánského sportu. Současně odhalí příběh muže, který vystoupí ze svého stínu, najde odvahu, postaví se svým démonům a nakonec se stane živou legendou.

Senzace evropského fotbalového šampionátu

Se sportovní tematikou přichází i cenami ověnčený film Léto 92. Tentokrát zažijete neskutečnou fotbalovou atmosféru. Děj se vrací do léta roku 92, kdy se dánskému mančaftu nepodařilo kvalifikovat na Mistrovství Evropy ve Švédsku.

Etnický konflikt na Balkáně však způsobil, že byla z  turnaje odvolána Jugoslávie. A na její místo byl povolán celek z Dánska, který se postaral o pořádnou senzaci! Jeho vítězství se v té době stalo největším překvapením v historii tohoto šampionátu.

Hokejové Finsko vs. Švédsko a cyklističtí lůzři

Finský film nazvaný 95 zase představí hokejové prostředí – tentokrát se vrací k poslednímu víkendu Mistrovství světa roku 1995 v Helsinkách a Stockholmu. Divákovi poodhalí zákulisí emotivního finálového utkání Finska se Švédskem.

Máte radši kolo? Pak si nenechte ujít litevský sportovní dokument Báječní lůzři, který se zabývá profesionální cyklistikou. Film vypráví o jednom z nejsložitějších a nejpopulárnějších cyklistických etapových závodů na světě – Giro d'Italia. A dívá se pod pokličku vztahů mezi těmi, kteří závod vedou a těmi, kteří radši obětují sami sebe, aby jiní z týmu dosáhli vítězství.

To je však jen zlomek z letošní nabídky. Na programu je ještě celá řada zajímavých titulů, které rozhodně stojí za to vidět!