Pražské divadelní festivaly tradičně startují právě Malou inventurou. Letošní ročník, který je už šestnáctý, nabídne více než 30 divadelních projektů, bohatý doprovodný program, networkingová setkání, diskusní večery a v neposlední řadě i pětidílný autorský projekt Horizont 8, reagující na historické události z let končících osmičkou.

Centrem dění je Studio Alta

I letošní ročník bude rozeset do několika míst po Praze, celkem dvanácti scén pro současné divadlo, mezi něž patří například holešovické Studio Hrdinů, DOX či Alfred ve dvoře, ale i MeetFactory nebo Werichova vila. Středobodem dění bude opět Studio Alta - festivalové centrum, v němž proběhne většina networkingových setkání, kterých se zúčastní na 100 akreditovaných zahraničních i tuzemských hostů.

Tažní ptáci a nová krev

Festivalová dramaturgie má tři linie. Tou první je prezentace vybraných projektů domovských scén (z Divadla Archa, MeetFactory, Studia Hrdinů, Ponce, Studia ALTA či Venuše ve Švehlovce). Druhou je tvorba „tažných ptáků“, tedy nezávislých souborů bez stálého rezidenčního prostoru (Ufftenživot, Divadlo Anička a letadýlko, Lachende Bestien, Waxwing Theatre a další) a poslední linií je „nová krev na scéně“ (např. Holektiv).

Novým projektem letošní Malé inventury bude původní autorská inscenace Horizont 8 brněnského režiséra Jiřího Honzírka. Vícedílná inscenace prochází festivalovým programem a bude sledovat rysy a zvyky naší přítomnosti, které souvisí s událostmi let končících číslem 8 (1918, 1968 atd.).

Z Prahy festival poputuje po Česku

Smyslem festivalu je představit co nejširší škálu podob nového divadla, projekty, které vznikly v průběhu roku 2017. Festival se neomezuje pouze na území hlavního města, na podzim na přehlídku navazuje Malá inventura v Jičíně, Českých Budějovicích, Opavě a Jihlavě.

Hlavním pořadatelem festivalu, který se koná za finanční podpory hlavního města Prahy, je Nová síť – český kulturní network. A nechybí ani tradiční motiv kuřete, které znáte již z minulých ročníků - autorem vizuálu je výtvarník vystupující pod uměleckým jménem Kakalík.