Snímek Měsíc Jupitera měl svou premiéru v roce 2017 na festivalu v Cannes. O pozornost si však říkal ještě předtím, než poprvé vstoupil na plátna kin. A to díky tomu, že ho režíroval Kornél Mundruczó.

Oceňovaný filmař

Tento čtyřiačtyřicetiletý maďarský tvůrce totiž už dřív bodoval na soutěžních festivalech – se svým debutem Šťastné dny vyhrál v kategorii prvních děl v Locarnu, na to byl v roce 2005 festivalem v Cannes pozván účastnit se se svým druhým celovečerním snímkem Johanna soutěže v sekci Un certain regard.

Ze stejné soutěže si pak Mundruczó v roce 2014 odnesl hlavní cenu za drama Bílý bůh. I jeho další filmy Delta a Projekt Frankenstein byly v Cannes zařazeny do hlavní soutěže a oceněny řadou jiných festivalů v Evropě i v USA.

Létající uprchlík

Film Měsíc Jupitera diváky zavede do blízké budoucnosti. Snímek vypráví příběh sedmnáctiletého Aryana ze syrského Homsu, který se s otcem a ostatními uprchlíky snaží překročit maďarské hranice. Během zásahu pohraniční policie je však postřelen.

Mladík neumírá. Když se v nemocničním oddělení nejbližšího záchytného tábora probere, zjišťuje, že najednou umí létat. A toho chce ve svůj prospěch využít vypočítavý zkorumpovaný doktor Stern. Jak s touto novou schopností Aryan nakonec naloží?

Lze věřit tomu, co vidíme?

Kornél Mundruczó v jednom rozhovoru uvedl, že Měsíc Jupitera je sice film o uprchlících, ale je také o hledání Boha. „Chtěl jsem vytvořit příběh, který by diváky přiměl klást si otázku, zda můžou věřit tomu, co vidí. Setkání se zázrakem vyžaduje ze strany přihlížejích aktivní účast, čehož se vždy snažím dosáhnout,” řekl režisér.

Název filmu pak odkazuje k jednomu ze 79 měsíců planety Jupiter. Objevil ho Galileo Galilei a nazývá se Evropa. A právě do Evropy míří migranti za lepší budoucností. Silnou migrační vlnou bylo roku 2015 zasaženo také Maďarsko.

„Také jsem si pohrával s myšlenkou, jaké to je, když se ocitnete v jiném světě. Kdo je kde vlastně cizincem. Ve skutečnosti jde totiž jen o úhel pohledu…,“ zamyslel se Kornél Mundruczó.