Letos se v rámci Metropolitního léta hereckých osobností odehraje jak na letní, tak na kamenné scéně celkem 113 představení. Festival bude nejen Pražany (hrát se bude i na tvrzi Divice nedaleko Loun a ve Vítězné u Dvora Králové) těšit a bavit až do 31. srpna.

Nezmeškejte Starce na chmelu

Přehlídku 7. června zahájí premiéra divadelní adaptace legendární filmové lovestory Starci na chmelu. Představení se bude hrát jen 32krát a jen na Letní scéně Vyšehrad, její přesun do repertoáru divadla Studia DVA na Václavské náměstí se neplánuje.

Muzikál ze 60. let doprovodí živá kapela, roli, která proslavila Vladimíra Pucholta, si zahraje Ivan Lupták, jeho partnerkou bude Berenika Kohoutová. Dále na jevišti uvidíte Zlatu Adamovskou, Oldřicha Navrátila, Josefa Cardu, Lindu Fikar Stránskou a další. Režie známého milostného příběhu o strastech dospívání a střetech se světem dospělých se ujal Adam Kraus.

Dalších 13 hitů

Na Vyšehrad se z Václavského náměstí na léto přestěhuje dalších 13 úspěšných titulů z repertoáru divadla. Půjde o úspěšné komedie Patrika Hartla, dramatika, který se čím dál více prosazuje jako spisovatel. Představí se 4 sestry, Hovory o štěstí mezi čtyřma očima a nově také stálice na repertoáru divadla - Klára a Bára.

Diváky zaručeně pobaví také italská klasická komedie Carla Goldoniho Poprask na laguně, Kutloch aneb I muži mají své dny či loňský hit - francouzská konverzačka Brouk v hlavě. Svoji stand-up comedy Celebrity pod širým nebem uvede také Ondřej Sokol, herec a režisér známý jako člen legendární Partičky.

Na Vyšehrad se vrací také Karel Roden a Jana Krausová, kteří si zde zahrají Otevřené manželství a oblíbenou komedii Sex pro pokročilé. Derniérou se tu po jedenácti letech Karel Roden rozloučí s fyzicky nesmírně náročnou rolí Argana v Moliérově Zdravém nemocném.

Slovenské hvězdy

Už pošesté se na prkna divadla na Václavském náměstí vrátí Léto slovenských hvězd. Přehlídka bratislavských divadelních souborů se uskuteční v druhé polovině srpna. V celkem 4 titulech se na hlavní i malé scéně představí hvězdy, jako je Emília Vášáryová, Milan Kňažko, Milan Lasica a Martin Huba. Skvělá je například inscenace Starí majstri, ve které Lasica s Hubou hrají dva herce – bratry, kteří se nesnášejí, ale přesto spolu musí hrát...

Nevracejí se ale jen Slováci, pro velký úspěch loňského nultého ročníku je přichystán i první ročník Léta ochotnických divadel, který odstartuje v červenci na Malé scéně divadla Studio DVA na Perštýně.