Jaroslav Havlíček je význačný český autor a nejvýznamnější český představitel psychologické prózy. Zkušenosti čerpal během první světové války, kde se zúčastnil bojů v Rusku, v Itálii a v roce 1919 na Slovensku. Napsal pět románů - Petrolejové lampy, Neviditelný, Ta třetí, Helimadoe a Vlčí kůže – tři z nich byly zfilmovány.

Na divadelních prknech se často objevují Petrolejové lampy, ale také Helimadoe a nově v Městských divadlech pražských také Neviditelný. Nejnovější inscenací podle jeho románu je Ta třetí ve Vršovickém divadle MANA.

V hlavní roli Lukáš Jurek

Nepříliš známý, ale skvělý román režíruje z velkých scén i televize proslavený Radovan Lipus. V komorní inscenaci hraje hlavní roli muže mezi dvěma (nebo třemi?) ženami Lukáš Jurek, další role pak ztvárnili Denisa Pfauserová, Stanislava Jachnická, Veronika Janků, Petr Klimeš a Leonard Hädler Stirský.

Mánek v nesnázích

Hlavní hrdina jménem Mánek, bankovní úředníček, je zasnoubený s mladou a povrchní Adélou, ale vyskytne se i zkušená a laskavá sestřenka Milada. Hrdina tak dlouho váhá mezi dvěma tak odlišnými dámami, až na scénu vstoupí ta třetí…

Inscenace vypráví příběh o čistotě lásky, i o jejím sobectví. Pro divadlo román upravila Věra Mašková. „Muž stojící mezi dvěma ženami, jejichž lásku by mohl získat, ohrožuje osud svůj i osudy ostatních svým kalkulováním, životní vypočítavostí a neschopností překonat svoje ego,“ popisuje děj dramaturgyně Věra Mašková, která je od sezóny 2018 - 2019 zároveň novou uměleckou šéfkou vršovické scény.

Nemužný slaboch

A za zajímavou vztahovou sondu hru považuje i představitel Mánka Lukáš Jurek. „Myslím, že dnešní společnost čím dál víc zpochybňuje a relativizuje trvalé a dříve ustálené hodnoty, velké činy a hrdinství našich předků nebo jejich pevná stanoviska. Na osudu Mánka může divák vidět, kam to dospěje, pokud se tomu člověk nevzepře, nechá se unášet a neujasní si své postoje,“ říká herec, který svého „hrdinu“ považuje za nemužného slabocha, jenž se nechává coby dospělý rozumný muž ovlivnit mladičkou dívkou.