Speciální cena vstupného - padesát korun – se vztahuje na vybraná odpolední představení, která se do konce července promítají v rámci přehlídky nazvané Do vykoukání zásob! Jaké jsou tři naše tipy?

Strhující drama o lotyšském traumatu

Ve čtvrtek 20. 7. se promítá strhující drama, které je svědectvím o lotyšském traumatu. Působivý černobílý snímek nazvaný Sibiřský deník, který se stal nejnavštěvovanějším filmem roku 2016, je natočený podle skutečných zážitků lotyšské novinářky Melanije Vanagové. Ta se svým synem strávila šestnáct let na Sibiři, kam byla v roce 1941 po okupaci Lotyšska Sověty deportována. Ve vyhnanství psala Sibiřský deník, který v 90. letech vyšel knižně, následně pak vznikl i tento film.

Snímek, který byl oceněný na Mezinárodním filmovém festivalu v Tallinnu, vypráví její příběh. Příběh o tom, jak Stalinova Rudá armáda vtrhla do Lotyšska a rodinu Melánie a další tisíce lidí Sovětský svaz bez meškání a slitování deportoval na promrzlou Sibiř.

Melánije šestnáct let živořila v naprosto příšerných podmínkách. Na živu ji držela jen péče o tehdy osmiletého syna a naděje v setkání s manželem, jemuž psala dopisy, které nikdy nebyly odeslány. Domů se vrátila až po smrti Stalina, po rozpadu Sovětského svazu pak vydala své paměti.

„Sibiřský deník je příběhem o jednom z největších lotyšských traumat. Pro lotyšskou společnost je to velké téma, není to pouze film. Je to něco víc. Nechtěl jsem lhát, natočit ‚jenom‘ film, ale chtěl jsem být upřímný,“ řekl ke svému snímku režisér Viesturs Kairišs.

„Dokonalý svět“ v Circle

Neméně zajímavý je i snímek The Circle, který vznikl podle stejnojmenné knižní předlohy Davea Eggerse. „Vědět je dobré, vědět všechno je ještě lepší,“ tvrdí v tomto sci-fi thrilleru Tom Hanks, jenž ztvárnil hlavní roli šéfa a zakladatele společnosti Circle, který je rájem na Zemi. Hanksův recept na pokrok a na šťastné a spokojené lidstvo je svět bez tajemství, naprostá otevřenost a transparentnost všech lidí, sdílení a sledování. Hvězdný Hanks byl z námětu tak nadšený, že se dokonce stal jedním z producentů filmu.

Vedle něj ve snímku exceluje i Emma Watson, která coby mladá ambiciózní dívka Mae chce Hanksovi dokonalý svět bez válek, hladu a nemocí pomoci budovat. Vstoupí proto do projektu, ze kterého však je později těžké najít cestu ven.

Příběh o čisté lásce na popředí balkánské válečné vřavy

Třetím tipem je divoká balkánská romance nazvaná Na mléčné dráze. Režisér snímku - Emir Kusturica, který patří mezi nejvýznamnější evropské režiséry, zde spojil síly s herečkou Monicou Bellucci a vytvořil příběh o čisté lásce na popředí balkánské válečné vřavy.

Jeho hlavním hrdinou je Kosťa, který vozí uprostřed válečné zóny mléko na oslu cestou necestou. Při jedné ze zastávek se seznámí s okouzlující ženou, která se ukrývá uprostřed země nikoho před svým zlověstným nápadníkem. Stačí chvilka a oba k sobě zahoří náklonností...