Na Hradě to bylo náročné hlavně z technického hlediska,“ vysvětluje umělecký ředitel Letních shakespearovských slavností Libor Gross. „Scéna je netradičně umístěna uprostřed hlediště, což je pro diváky velice atraktivní. Ale například do Nejvyššího purkrabství se nevejde. Nicméně se našlo řešení, a tak mohu diváky na Othella pozvat na Letní scénu Hudební a taneční fakulty AMU na Malostranském náměstí. Věřím, že bude mít stejný úspěch, jaký zaznamenala v Bratislavě,“ poznamenal Libor Gross.

Nesnáze s mouřenínem

Inscenace je moderní verzí Othella. A velmi zajímavým způsobem se vyhnula tradičnímu úskalí českých (a středoevropských) provedení – tedy tomu, že hlavní hrdina má být černý, respektive tmavý. To proto, že Shakespearův Othello je Maur, tedy Arab a nikoliv černoch.

Každopádně text je postaven na střetu kultur, na tom, jak společnost odmítavě reaguje na bílou ženu v náruči tmavého muže. Jenže co s tím v našich podmínkách, kde se na rozdíl od Anglie či Ameriky herci tmavé pleti takřka nevyskytují? Většinou se to řešívá kudrnatými parukami a tmavým líčením, což obvykle vypadá značně komicky.

Othello zcela současně

Slovenský režisér Michal Vajdička na to šel odjinud. Jak problém vyřešil, nastínil představitel hlavní role - charismatický herec Jozef Vajda. „Téma lásky a žárlivosti je věčné a záleží jen na režisérovi, jak se ho zmocní. V inscenaci režiséra Michala Vajdičky neklademe důraz na rasové rozdíly, ale zaměřili jsme se na obrovský, až propastný věkový rozdíl mezi Othellem a Desdemonou, v podstatě rozdíl dvou generací. Toto téma v naší společnosti velice rezonuje, protože dnešní stárnoucí muži se pro mladé ženy stávají zajímaví svým postavením i finančním zázemím. Tělo chřadne, ale srdce muže nestárne - vždy bude toužit po kráse a mládí. To už je mužský úděl. A Shakespeare je v tom zcela nadčasový.“

Inscenace boří shakespearovské mýty

Bořit zažité představy o slavné hře Vajdičku zjevně baví. „Každý řekne, že Othello je o žárlivosti. Ale v Othellovi je mnohem víc témat. Například frustrace. A jelikož momentálně žijeme frustrované životy v krásné době, přijde mi toto téma zcela aktuální,“ říká režisér.

Tomuto pojetí přizpůsobili tvůrci i zbytek inscenace - děj zasadili do moderní doby. Uvědomíme-li si, že se Othellův příběh může odehrávat teď a tady, je o to představení působivější a mrazivější.

 

Podívejte se na webové stránky: www.shakespeare.cz.