Kdo z v Praze hrajících herců je letos nominovaný? Jednu ze tří nominací na ženský herecký výkon má Pavlína Štorková z divadla Letí, které je podporováno hlavním městem Prahou. Odbornou porotu nadchla titulní rolí v inscenaci Olga/Horrory z Hrádečku, která vypráví o osobnosti Olgy Havlové.

Její postava ve stejnojmenné hře Anny Saavedry se na první pohled přes svůj rozsah nejeví jako vděčné herecké sólo. Olga totiž neprochází prakticky žádným psychologickým vývojem, role nenabízí žádné vypjatě efektní dramatické situace, ve většině scén jakoby Olga spíše „nahrávala“ kolegům s výraznějšími party. Přesto podává Štorková ojedinělý herecký výkon. A podle ohlasů kritiky i diváků se zdá, že má velkou naději cenu získat, i když soupeřkou jí bude i Iva Janžurová coby Božská Sarah.

Slovenský bard září na Jezerce

V mužské herecké kategorii mají Pražané také své želízko v ohni. Je jím slovenský herecký bard Milan Kňažko jako Shylock v Divadle Na Jezerce, jehož činnost rovněž podpořilo hlavní město Praha.

Jde o mimořádný výkon v monodramatu, kde Kňažko představuje herce Jona, který s diváky debatuje po skončení představení Shakespearova Kupce benátského. Obhajuje sám sebe i svou postavu, obviněnou z antisemitismu.

Vzrušující hra s diváky se v určitých momentech stává drsnou obžalobou absolutizované politické korektnosti, která může páchat nedozírné škody nejen v oblasti umění.

Po dlouhé době v nominacích i pantomima

V oboru balet, pantomima nebo jiný tanečně dramatický žánr je po dlouhé době nominován mim – Radim Vizváry za představení Sólo. Nazkoušel ho pod hlavičkou Mime Prague s podporou Mětské části Praha 5 a Švandova divadla, kde se inscenace hraje.

Sólo je důkazem, že česká pantomima žije. Zhutnělý průřez dosavadní tvorbou Radima Vizváryho ukazuje pantomimu v neobvyklé šíři – od klasických inspirací přes působivé dotyky s tancem butó až po lehkost klauniády.

A kdy máte svým favoritům držet palce? Vyhlášení výsledků 24. ročníku Cen Thálie se uskuteční v sobotu 25. března 2017 od 20:00 hodin v Národním divadle. Slavnostní večer odvysílá Česká televize tradičně v přímém přenosu.

 

Podívejte se na webové stránky: www.ceny-thalie.cz